Nedavno sem drugič obiskala glavno mesto Turčije, ISTANBUL. Moram iskreno priznati, da sem imela prvič, pred obiskom nekak grenak priokus. Vsi so me namreč strašili pred Turki, da kradejo, da so vsiljivi, da je mesto nevarno in še bi lahko naštevala. Na koncu se ni ne meni ne moji sopotnici zgodilo nič. Sva pa bili precej pozorni in ob poznih urah nisva zapuščali hotela. Drugič je bila izkušnja totalno nasprotje, niti malo nisem čutila strahu, dotikanje me ni več zmotila (ja, če imaš blond lase si tam kar on fire 😀), ponujanje in včasih mogoče malce vsiljivo prodajanje. Ampak kdo ne gre v Istanbul zaradi shopinga. 🙂
V objavi ne bom z vami delila kaj sem si ogledala, teh člankov se najde na internetu nešteto. Delila bom tisto kar mi je ostalo v spominu in to je razlog, da se v mesto še vrnem (no poleg shoppinga) je njihova bogata kulinarika. Kakšna je njihova kuhinja? Raznolika, barvita, začinjena, kjer se že tisočletja srečujeta azijska in evropska kuhinja. Pet stvari, ki jh zraven znane baklave, bureka in kebaba morate poskusiti.
Turška kava in njihov čaj
Čaj je pomemben del turške kulture in je najpogosteje popita vroča pijača, kljub daljši zgodovini uživanja kave. Ponudba čaja gostom je del turške gostoljubnosti in zgodilo se bo, da vam tudi trgovec v trgovini ponudi skodelico čaja. Nikakor ga ne zavrnite, saj za njih to lahko pomeni, da ste nevljudni. Četudi niste ljubitelj čaja, priporočam, da ga poskusite in uživate v njihovi tradiciji. Če ste ljubitelj, si ga lahko v vsaki trgovini kupite obilo različnih okusov za domov. Cene čaja so res nizke.
Turška Boza
Boza je priljubljena fermentirana pijača iz žit, znamenita za Turčijo, najdete jo tudi v Kazakstanu, Makedoniji, Bolgariji. Turki jo pijejo največkrat pozimi, pripravijo jo iz bulgurja ali pšenice, sladkorja, vode in kvasa. Postrežejo jo z praženo čičeriko in posuto s cimetom. Okus me je definitivno presenetil in ne tako zelo navdušil, saj ti po pitju ostane v ustih takšen kisel okus.
Kje jo lahko poskusite? Priporočam, da obiščete VEFA BOZASI, kjer bozo delajo že od leta 1876. In če mogoče namig: tam sta pila Bozo Kemal in Nihan, v slavni Turški telenoveli Kara Sevda. Mož že zavija z očmi 😂…
Ayran
Ayran, je hladna slana jogurtova pijača. Ayran vam bodo postregli zraven mesa, riža, bureka. Zlasti je pitje Ayrana priljubljeno v vročih poletnih mesecih. Nastane z mešanjem jogurta z ohlajeno ali ledeno vodo ter ščepcem soli.
Kunefe
Kunefe je nebeško dobra turška sladica, narejena iz sira in testa Kadayif, namočena v sladkem sirupu. Kadayif je razrezano testo, podobno rezancem, ki bi jih ocvrli namesto skuhali. Mislim, da ga je doma težko narediti, je pa ga možno že kupiti narejenega. No, ne v Sloveniji seveda. 🙂 Sladica mora biti postrežena topla. Priznam, da sem obiskala kar nekaj restavracij preden sem najdla Restavracijo Cozy Pub, kjer so jo stregli. Priporočam. 🙂
Simit
Simit je okrogla kruhova štručka, posuta s sezamom. V Istanbulu ga izdelujejo že od leta 1525. Ulični prodajalci vam bodo ponujali Simit na vsakem koraku in cene so res smešne, stane lahko tudi manj kot 50 centov.
To je le delček turške kulinarike, skriva se še veliko več. Vsekakor omeniti velja ranoliko vložnine, kofte, jagenjček … in jaz se tja kmalu vračam.