Piščančji taquitosi in salsa picco de gallo

Ob petkih, po napornem tednu sva z možem zmenjena, da pripraviva nekaj kar načeloma ne kuhava vsak dan. Tako poskušava imeti vsak petek posebno pojedino, no največkrat dam idejo jaz, saj bi mož sigurno predlagal pico. 🙂

Tokrat sem pripravila taquitose s piščancem, ki je odet v prečudovito BBQ omako v družbi sira. BBQ omaka je bila kupljena in priznam da je odlična. Gre za Mississippi BBQ Sauce. Priporočam. ❤️

Mississippi BBQ Sause

Moji taquitosi niso bili majhni kot smo jih navajeni iz mehiških restavracij. Če bi želeli pripraviti manjše, je potrebno tortilje razrezati na štiri dele, tako da iz ene tortilje dobimo štiri trikotnike.

Taquitose postrežemo na solatni posteljici skupaj z omako iz kisle smetane, čilijevo omako ali ketchupom.

Zraven predlagam pripravo osvežilne mehiške salse picco de gallo. Tradicionalno je narejena iz sesekljanega paradižnika, čebule in čilija, s soljo, limetinim sokom in koriandrom. Moja je bila skoraj tradicionalna, le da sem namesto koriandra uporabila peteršilj.

Sestavine za picco de gallo:

  • 500g češnjevega paradižnika
  • 1 manjša navadna ali rdeča čebula
  • 1 rdeč ali rumen čili
  • šop peteršilja
  • sok ene limete
  • sol

Priprava:

Paradižnik, čebulo in peteršilj nasekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na manjše košččke. Vse sestavine dodamo v skledo in premešamo. Začinimo s soljo in sokom limete. Do uporabe salso shranimo v hladilnik.

Sestavine:

  • 400g piščančjih prsi
  • olivno olje
  • sol, poper
  • nariban sir
  • BBQ omaka
  • 8 srednje velikih tortilj oz. 6 večjih
  • rastlinsko olje
  • za postrežbo: kisla smetana, ketchup, solata, limeta, pekoča omaka

Priprava:

Piščančje prsi operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Začinimo jih s soljo in poprom. Na štedilnik pristavimo ponev, v katero dodamo žlico olivnega olja in na njem spečemo piščanca. Pečenega piščanca s pomočjo vilic naceframo.

Nacefrane piščančje prsi stresemo v posodo in dodamo 3-4 žlice BBQ omake. Lahko dodamo tudi manj ali več, po želji.

Lotimo se sestavljanja taquitosov. Tortiljo položimo na desko in na spodnjo tretjino naložimo piščanca in nariban sir. Tortilje tesno zvijemo in konec pritrdimo z zobotrebcem.

V ponvi segrejemo rastlinsko olje. Olje naj sega približno do polovice taquitosov. Ko je dovolj vroče na njem ocvremo tortilje, da dobijo zlato rjavo barvo. Med cvretjem jih nenehno obračamo, da dobijo barvo z vseh strani. Pečene polagamo na papirnate brisačke, da odstranimo odvečno olje. Ne pozabimo pred postrežbo na zobotrebce.

Taquitose lahko spečemo tudi v pečici segreti na 220° C, potrebujejo dobrih 15 minut.

Na servirni krožnik položimo narezano zeleno solato, taquitose in jih pobrizgamo s kislo smetano in čilijevo omako. Postrežemo z različnimi omakami, koščki limete in salso picco de gallo.

sladke-petke.si