Moj najljubši čas je definitivno čas domačih in dišečih jagod. S to objavo odpiram sezono receptov sladic iz jagod. Pita pripravljena iz klasičnega sladkega krhkega testa, v katerem se skrivajo vse tri pomembne sestavine, moka, sladkor in maslo. Zelo mrzlo maslo, drugače se poslovite od hrustljave podlage. 🙂

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Glavni sestavini nadeva sta maskarpone in sladka smetana, katerima za nekaj več okusa in drznosti dodamo sok in lupinico limone. Vrh hrustljave pite okrasimo s svežimi jagodami in listki sveže meta.

Pita z maskarpone kremo in jagodami

Čas priprave 30 minut
čas kuhanja 30 minut
čas počivanja 40 minut
celotni čas priprave 1 ura 40 minut
Št. obrokov 8
Jagodna pita s krhkim testom

Oprema

  • 1 pekač premera Ø24cm priporočam pekač s snemljivim obodom

Sestavine

Sestavine za testo

  • 200 g bele moke
  • 40 g sladkorja
  • 110 g mrzlega masla
  • 1 x jajce
  • ščepec soli

Sestavine za nadev

  • 200 g sladke smetane
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 250 g maskarpone sira
  • 2 žlici limoninega soka
  • lupinica manjše limone
  • sveže jagode (za okrasitev)

Navodila 

Priprava testa

  • V posodo multipraktika stresemo moko, sladkor, sol, na koščke narezano hladno maslo in razžvrkljano jajce. 
  •  Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo. 
  • Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. 
  • V kolikor je testo presuho in se ne sprijema, dodamo žlico mrzle vode. 
  • Testo oblikujemo v krog in ga zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik, da se ohladi.
  • Ohlajeno testo med dvema peki papirjema razvaljamo v krog premera našega pekača, na približno 3mm debelo. 
  • Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. V kolikor sem vam kje strga, ga enostavno zakrpamo. Robove obrežemo.
  • Testo ponovno damo v hladilnik za 15 minut.
  • Pečico segrejemo na 180°C. 
  • Pred peko ga prekrijemo s peki papirjem ter nanj stresemo fižolčke za peko.
  • Testo pečemo 15 minut, nato fižolčke odstranimo in pečemo še naslednjih 10-15 minut, dokler ne postane zlate barve.

Priprava nadeva in sestavljanje pite

  • V posodo mešalnika vlijemo sladko smetano in sladkor v prahu. Mešamo dokler se smetana ne začne strjevati.
  • Dodamo maskarpone.
  • Na koncu kremi primešamo še limonin sok in lupinico.
  • Kremo razporedimo po ohlajenem testu in ga za pol ure shranimo v hladilnik.
  • Pito okrasimo s svežimi jagodami

Opombe

Krhko testo najhitreje pripravimo v multipraktiku.
Ostanke pite shranimo do tri dni v hladilnik. Meni je bila drug dan pita boljša, saj so se okusi dodatno razvili in prepojili. Če jagode niso dovolj sladke, jih lahko premažemo z medom ali javorjevim sirupom.

 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close