Moj najljubši čas je definitivno čas domačih in dišečih jagod. S to objavo odpiram sezono receptov sladic iz jagod. Pita pripravljena iz klasičnega sladkega krhkega testa, v katerem se skrivajo vse tri pomembne sestavine, moka, sladkor in maslo. Zelo mrzlo maslo, drugače se poslovite od hrustljave podlage. 🙂
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Glavni sestavini nadeva sta maskarpone in sladka smetana, katerima za nekaj več okusa in drznosti dodamo sok in lupinico limone. Vrh hrustljave pite okrasimo s svežimi jagodami in listki sveže meta.
Pita z maskarpone kremo in jagodami
Oprema
- 1 pekač premera Ø24cm priporočam pekač s snemljivim obodom
Sestavine
Sestavine za testo
- 200 g bele moke
- 40 g sladkorja
- 110 g mrzlega masla
- 1 x jajce
- ščepec soli
Sestavine za nadev
- 200 g sladke smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- 250 g maskarpone sira
- 2 žlici limoninega soka
- lupinica manjše limone
- sveže jagode (za okrasitev)
Navodila
Priprava testa
- V posodo multipraktika stresemo moko, sladkor, sol, na koščke narezano hladno maslo in razžvrkljano jajce.
- Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo.
- Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo.
- V kolikor je testo presuho in se ne sprijema, dodamo žlico mrzle vode.
- Testo oblikujemo v krog in ga zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik, da se ohladi.
- Ohlajeno testo med dvema peki papirjema razvaljamo v krog premera našega pekača, na približno 3mm debelo.
- Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. V kolikor sem vam kje strga, ga enostavno zakrpamo. Robove obrežemo.
- Testo ponovno damo v hladilnik za 15 minut.
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Pred peko ga prekrijemo s peki papirjem ter nanj stresemo fižolčke za peko.
- Testo pečemo 15 minut, nato fižolčke odstranimo in pečemo še naslednjih 10-15 minut, dokler ne postane zlate barve.
Priprava nadeva in sestavljanje pite
- V posodo mešalnika vlijemo sladko smetano in sladkor v prahu. Mešamo dokler se smetana ne začne strjevati.
- Dodamo maskarpone.
- Na koncu kremi primešamo še limonin sok in lupinico.
- Kremo razporedimo po ohlajenem testu in ga za pol ure shranimo v hladilnik.
- Pito okrasimo s svežimi jagodami
Opombe