Polnozrnate kakavove spirale

Polnozrnate spirale so odličen dodatek jutranji/popoldanski kavici oz. čaju. Pripravljena so iz pirine polnozrnate moke. Po želji lahko sicer pirino polnozrnato moko nadomestimo z navadno belo moko, ampak polnozrnata doda piškotom nekoliko oreščakst okus. Pa še bolj zdrava je, zato si lahko privoščimo kakšen piškot več. 😂

Priprava je nekoliko zahtevnejša in traja malce dlje časa, saj je potrebno testo dvakrat ohladiti v hladilniku. Enkrat po pripravi in drugič pred peko. Nekoliko težji je le korak, pri katerem zvijemo testo v rulado, ampak ob upoštevanju navodil sem prepričana, da vam bo uspelo.

Sestavine:

  • 250g pirine polnozrnate moke
  • 200g masla
  • 100g sladkorja
  • 1 jajce sobne temperature
  • 20g kakava
  • 40g bele moke

Priprava testa:

V multipraktiku zmešamo moko in na koščke narezano hladno maslo. Ne pretiravamo z miksanjem, le toliko da dobimo drobtinam podobno testo. Testo prestavimo v skledo in mu dodamo sladkor ter razžvrkljano jajce. Testo zgnetemo z rokami.

Ko dobimo enotno zmes, jo razdelimo na dva enaka dela (lahko ga stehtate in razdelite na dva povsem enka dela). V en del testa dodamo 40g bele moke in ga na hitro zgnetemo. V drug del testa dodamo 20g kakava in ga prav tako zgnetemo. Oba testa zavijemo v plastično folijo in shranimo v hladilnik.

Testo vzamemo iz hladilnika in oba na rahlo pomokani površini (ali med dvema peki papirjema) razvaljamo v pravokotnik, debeline približno 4mm. Robove svetlega testa premažemo v vodo in nanj položimo temno testo. V kolikor testa nismo zvaljali v enako velika pravokotnika, ju obrežemo. Testo zvijemo v rulado in zavijemo v plastično folijo ter shranimo v hladilnik za najmanj eno uro.

Ohlajeno rulado vzamemo iz hladilnika in jo narežemo na slab centimeter debela kolesca. Polagamo jih na pekač obložen s peki papirjjem in pečemo 30 minut, na 160°C segreti pečici. Pečene preložimo na rešetko in počakamo, da se v celoti ohladijo. Sem pa prepričana, da bo kakšen piškot izginil še predno bodo povsem ohlajeni. 🙂

sladke-petke.si