Pomladna rižota s šparglji in brokolijem

Šparglji so nekako znanilci pomladi in čeprav pomlad letos s temperaturami zamuja, so šparglji prišli. 🙂 Lahko jih kupimo na tržnici ali se jih odpravimo sami nabirat. So zelo preprosti in hitri za pripravo. Pripravimo jih v pečici, na žaru ali v ponvi. Najpomembnejše pa, da so bogati so z vitamini in minerali ter folno kislino. Tako, da je nujno, da jih uvrstimo na naš jedilnik. 

Sama sem tokrat pripravila rižoto v kombinaciji s šparglji in brokolijem. Bila je odlična, popolna pomlad na krožniku.

Na blogu najdete objavljen RECEPT za testenine s šparglji in piščancem.

Sestavine:

  • olivno olje
  • 1 manjša čebula
  • 1 manjši korenček
  • 1 steblo zelene
  • manjši brokoli ali polovico večjega
  • 6-8 špargljev
  • skodelica riža
  • zelenjavna jušna kocka
  • sol, poper, timijan
  • košček masla

Priprava:

Najprej pripravimo zelenjavo. Čebulo, zeleno in korenček narežemo na manjše koščke. Cvetove brokolija prerežemo na polovico oz. na četrtine, v kolikor so cvetovi večji. Deblo brokolija nasekljamo na manjše koščke, saj jih tokrat ne bomo vrgli vstran oz. jih prihranili za jušno osnovo, ampak jih bomo uporabili v rižoti.

Špargljem odtrgamo olesenele konce in jim odrežemo vršičke. Stebla narežemo na manjše kose. Na štedilnik pristavimo kozico z vodo, v kateri bomo na hitro blanširali cvetove brokolija. Ko zavre vanjo damo brokoli in ga blanširamo 2-3 minute. Nato ga s polenovko poberemo iz vode in speremo pod mrzlo vodo, da ustavimo kuhanje. Vode ne zlijemo stran, saj jo bomo uporabili v rižoti kot nadomestilo jušne osnove.

Na olivnem olju prepražimo na drobno narezano čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča dodamo steblo brokolija in špargljev. Začinimo s soljo, poprom in suhim timijanom. Pražimo par minut. V posodo nato stresemo riž in povečamo temperaturo. Riž se bo začel pražiti, zato je potrebno, da ga nenehno mešamo. Po približno minuti, dve, dodamo še jušno kocko, dolijemo dve do tri zajemalke vode, v kateri smo blanširali brokoli in zmanjšamo temperaturo.

Pri nizki temperaturi kuhamo rižoto cca. 20-25min, kateri postopoma dodajamo tekočino IN POMEMBNO nenehno mešamo, da sprostimo čim več škroba. Pet minut pred koncem vmešamo cvetove brokolija in vršičke špargljev ter dodamo košček masla. Preverimo ali je dovolj začinjeno. Okus pomladne rižote je zelo blag in nežen, zato po rižoti nisem naribala parmezana. Ni pa prepovedano. 🙂

sladke-petke.si