Ko sem v dar dobila ribez, sem takoj pomislila na marmelado. Vendar ribeza ni bilo tako malo, zato sem morala naumiti, kako ga najhitreje uporabiti z najmanj čiščenja. Vsi, ki ste namreč kadarkoli že delali z ribezom veste, da je potrebnega veliko časa, da ga kvalitetno očistimo. No, pri tem receptu temeljito čiščenje ni potrebno, saj bomo sok enostavno spustili čez gazo in cedilo in pri tem odstranili vse nepridiprave. 🙂

Sestavine za sok:

  • 3kg rdečega ribeza
  • 1,5kg sladkorja
  • 1x limona

Ribez speremo z vodo in dobro odcedimo. Ni ga potrebno posebej čistiti, saj bomo sok spustili čez gazo in pri tem odstranili vse nečistoče. Ribez, kateremu dodamo nekaj vode (voda naj sega do polovice ribeza), kuhamo na majhnem ognju približno 25 minut, toliko da izvlečemo vse sokove. Nato soku dodamo sok ene limone.

Postavimo gazo čez cedilo in sok prelijemo v čisto posodo. Z roko iztisnemo preostalo tekočino iz ribeza.

Sok prelijemo v merilni vrč in izračunamo količino potrebnega sladkorja. Vse je odvisno od tega, kako sladek sok si želimo. Če želimo narediti bolj sladek sok, pri katerem bo daljši rok trajanja, dodamo sladkor v razmerju 1:2. Za en liter tekočine uporabimo pol kg sladkorja.

S to količino sladkorja bo moj sok obstojen do 6 mesecev. 😀

Sok prelijemo v ponev in dodamo sladkor. Nežno segrejemo in kuhamo nekaj minut, le toliko da se sladkor popolnoma raztopi. Sok prelijemo v sterilizirane kozarce. Steklenice takoj zapremo in shranimo v temni prostor za par dni.


Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close