Ržen kruh s semeni

V situaciji v kateri se trenutno nahaja naš svet, se poskušam čim bolj zamotiti in napolniti prosti čas z ustvarjanjem. Moj plan je, da se doma naučim speči vse vrste kruha (žemljice, bagete, kruh iz različnih mok) in tokrat sem prvič pekla z rženo moko. Nastal je odličen kruh za sendviče, ki je pripravljen iz kombinacije bele in ržene moke. Za dodaten okus dodana semena (lanena, chia, sončnična in bučna).

Na blogu prav tako najdete RECEPT za kruh s semeni, pripravljen iz kombinacije različnih mok (bele, polnozrnate in ovsene).

Sestavine:

  • 250g bele moke
  • 150g ržene moke
  • 10g soli
  • 275ml vode
  • 1 žlica medu
  • 1 suh kvas
  • semena: bučna, sončnična, lanena, chia (eno žličko vsakega)
  • 40g masla

Priprava testa:

V posodo vlijemo mlačno vodo, dodamo med in kvas. Dobro premešamo in pustimo stati pet minut, da se kvas aktivira (začne peniti). V drugi posodi zmešamo navadno in rženo moko ter sol.

V posodo vlijemo kvasno mešanico in dodamo semena. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo dobrih deset minut. 

Testo preložimo v rahlo namaščeno skledo in jo porkijemo s krpo ali plastično folijo. Pustimo, da vzhaja toliko časa, da se količina testa podvoji. Vzhajano testo zvrnemo na pult in oblikujemo v hlebec ter položimo v obložen s peki papirjem pravokotni pekač. Ponovno pokrijemo s folijo in počakamo, da testo počiva in vzhaja.

Pečico segrejemo na 180°C. Po želji lahko pred peko vrh rahlo premažemo z vodo in posujemo s semeni. V segreti pečici pečemo med 30-40 minut. Po petih minutah kruh zvrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi.

V preteklosti sem hranila kruh v papirnatih vrečkah, ampak se mi je velikokrat prehitro izsušil. Tako, da sem sedaj uporabila metodo, da najprej kruh zavijem v plastično kuhinjsko in potem v papirnato vrečko. Kruh je tako po petih dnevih zelo mehek. ❤️

sladke-petke.si