Odličen recept kako porabiti star, odvečen in trd kruh. Vem, da se v kantah za smeti znajde največkrat star kruh, zato vam z veseljem postrežem kakšen recept kako kruh uporabiti ali v slanih ali sladkih jedeh. Če ste ljubitelji skute, vam bo tale narastek zelo všeč.
Sestavine za narastek:
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 30g masla sobne temperatre
- 500g skute
- 150g starega kruha, žemlje
- lonček kisle smetane
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake, sladkor in maslo zmešamo z električnim mešalnikom. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo. Nato jajčni zmesi dodamo skuto, kislo smetano in na manjše kose narezan kruh oz. žemlje.
Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga na koncu primešamo masi. Pečemo v namaščenem in s peki papirjem obloženem pekaču med 30 do 40 minut, dokler ne dobi narastek rjave barve.
Narastek lahko pripravite tudi brez sladkorja, mu po želji dodate oreščke, sadje, razne marmelade, lupinice citrusov in podobno.
Najboljši skutni narastek z žemljami je topel. Užiten in odličen tudi naslednji dan zraven skodelice čaja ali kave.