Super Bowl. Ameriška inačica rimskih gladiatorjev oz. kruha in iger. Pa da ne zaidemo v politiko ali blogu neprimernim temam, ameriški nogomet (NFL) je še eden izmed 1001 hobija mojega moža. NFL spremlja občasno, saj so prenosi ponoči, sama pa sem seznanjena bolj z rumenimi temami povezanimi z zvezdniki… med njimi izstopata Tom Brady in njegova žena Gisele Bündchen.

Letos je na sporedu že 52. Super Bowl, kjer se bosta spopadla ekipi Philadelphia Eagles in Bradyjevi New England Patriotsi.

Če že ponočujemo iz nedelje na ponedeljek, naj bo to tudi razlog, da poleg igre uživamo v dobrih prigrizkih. Sama si vedno poskušava pri tovrstnih dogodkih s hrano pričarati dodatno dimenzijo… ameriški nogomet, piščančje perutničke, čips, pivo… z azijskim pridihom? Prodano!

1. Sticky piščančje perutničke

Na štedilnik pristavimo ponev in prepražimo žlico sezamovih semen. Ko zadišijo so pripravljena in jih postavimo na stran.

V ponev dodamo brizg olivnega olja in pristavimo na štedilnik. Ko se olje segreje dodamo perutničke, pečemo par minut, toliko, da dobijo malce barve. Perutničkam dodamo tri do štiri žlice teriyaki omake in toliko vode, da bodo perutničke pokrite. Vse skupaj dobro premešamo ter kuhamo na zmerni temperaturi (ves čas mora vreti), dobrih 35 do 40 minut. Tu pa tam malce premešamo. Toliko časa je potrebnega, da voda izpari, omaka postane lepljiva in prečudovito prekrije perutničke.

Pred serviranjem perutničke potrosimo s sezamom, narezano mlado čebulo ter čilijevimi kosmiči.

2.  Mini piščančji fileji s panko drobtinami ter wasabi majonezo

Piščančje fileje (500g) najprej mariniramo v dveh žlicah sezamovega olja, žlici wasabi paste in dveh zdrobljenih strokih česna.

Po kakšni uri mariniranja si pripravimo jajca ter japonske drobtine PANKO. Filejčke najprej pomočimo v ražvrkljana jajca ter potem oblečemo v drobtine.

Na štedilnik pristavimo ponev s sončničnim oljem. Počakamo, da se olje segreje (v olju opazimo mehurčke) in fileje ocvremo. Ocvrte polagamo na papirnate brisačke, da vpijejo vso odvečno olje.

Na koncu se lotimo še priprave majoneze – v skledico dodamo 3 žličke majoneze ter 1 žličko wasabi paste. Dobro premešamo, seveda priporočam, da če vam je wasabi premočan ga dodate manj.

3. Domači čips

Mladi krompir dobro operemo ter obrišemo. Jaz mladega krompirja ne lupim, če boste uporabiti “starejšega” priporočam, da ga olupite. Narežemo ga na tanke rezine s pomočjo mandolince. Na štedilnik pristavimo ponev s sončničnim oljem in počakamo, da se olje segreje. V vroče olje dodamo na rezine narezan krompirček in pečemo približno deset minut. Potrebno je paziti, da bodo vaše rezine popolnoma enake, saj boste s tem zagotovili, da se spečejo v istem času.

Čips damo na papirnato brisačko, da vsrka vso odvečno maščobo.

V možnarju zdrobimo semena koromača, čilijeve kosmiče, posušen timijan ter sol. Pred serviranjem posujemo po čipsu.

Dober tek in naj zmaga najboljši. GoPatriots. 🙂 Rok&Klavdija