Sladica, ki se je spomnim iz otroštva, biskvit premazan z vanilijevo kremo in ovit v kokos. Pozabila sem nanjo, iskreno se niti ne spomnim kdo mi jo je nekoč pripravljal. Spominja me na čupavce z vanilijevo kremo, ampak sem prepričana, da je nismo tako imenovali.
Po pripravi sladice ne pričakujte čiste kuhinje, niti da se boste takoj znebili kokosa. Še par dni po pripravi sladice ga boste našli v kakšnem kotičku stanovanja. 🙂
Pripravo vseeno priporočam, saj so kocke noro dobre, v hladilniku jih lahko hranite par dni (če vam zadnje uspe mi sporočite😌).
Sestavine za biskvit:
- 100g moke,
- 1/2 žličke pecilnega praška,
- 4 jajca,
- 110g sladkorja,
- žlička vanilijeve esence
- 75g masla, stopljenega ter ohlajenega.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maslo stopimo ter počakamo, da se ohladi. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo. Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo deset minut. Jajčni zmesi z lopatico premešamo presejano moko s pecilni praškom. Na koncu dodamo še stopljeno maslo. Vlijemo v pekač obložen s peki papirjem premera 25x30cm.
Pečemo od 15 do 20 minut, odvisno od pečice. Ko je biskvit pečen počakamo, da se ohladi, šele nato ga odstranimo iz pekača.
V času peke biksvita, se lotimo priprave kreme. Krema ustreza za dva pečena biksvita.
Sestavine za kremo:
- 2 vanilijeva sladkorja
- 2 jajci
- 5 žlic sladkorja
- 3 žlice moke
- pol litra mleka
- vanilijeva esenca
- 50g masla
Pol litra mleka vlijete v kozico in na štedilniku segrejemo do rahlega vretja. Jajca, vanilijev sladkor, moko in sladkor zmešamo v gladko maso (masa ne sme imeti nobenih grudic, zato bodite zelo pozorni). Ko mleko zavre ga odstavimo in vanj vlijemo jajčno maso. Posodo pristavimo nazaj na štedilnik in z metlico vmešamo maso. Po parih minutah, ko se bo vanilijeva krema zgostila jo lahko odstavimo in vmešajmo maslo. Počakamo, da se ohladi. Do uporabe jo pokrijemo s prozorno folijo, da se na njej ne naredi skorja.
Biskvit narežemo na enako velike kvadratke (meni je na pomoč priskočil mož, saj bi drugače bili precej neenakomerni😂). V eno posodo damo vanilijevo kremo, v drugo kokos. Najprej z vanilijevo kremo premažemo vrh biskvita, gor položimo drug kos in ju s kremo popolnoma premažemo. Povaljamo v kokos in položimo v posodo s pokrovom, saj je potrebno kocke pred postrežbo shraniti za par ur v hladilnik.
Namesto izdelave vanilijeve kreme lahko uporabimo vanilijev puding.