Vsi se zavedamo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, ampak velikokrat nam je ob jutrih prenaporno narediti še zajtrk, zato si sama pomagam na način, da ga pripravim dan prej in da je takšen, da ga lahko odnesem v službo, če slučajno zjutraj prespim budilko. 🙂 Vse je boljše kot kupljen rogljiček.
Ovseni kosmiči so pri meni “go-to” za zajtrk, in v tej objavi z vami delim recept za zdrave mafine iz ovsenih kosmičev in banane. Za pripravo ni potrebne nobene moke, saj ovsene kosmiče z blenderjem spremenimo v moko in mafini ne vsebujejo nobenih dodatnih sladkorjev. Kot sladilo sem uporabila žlico slovenskega medu.
Mafini so odlična malica za naše otročičke. V posodici za shranjevanje jih lahko hranimo med 3-4 dni. Iz spodnje mase dobimo 12 mafinov.
Sestavine za pripravo:
- 3 jogurtove lončke ovsenih kosmičev
- 3 jajca
- 3 srednje velike banane
- 200ml mandljevega mleka
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 žlica medu
- sok polovice limone
- ščepec soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke cimeta
- 100-150g temne čokolade
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V pekač za mafine položimo papirnate modelčke.
Pripravimo jih lahko na dva načina. Prvi je ta, da v multipraktiku/blenderju najprej zmeljemo ovsene kosmiče. Meljemo jih toliko, da iz njih nastane moka. Nato v multipraktik dodamo vse ostale sestavine (razen temne čokolade) in zmiksamo. Z lopatico na koncu vmešamo na koščke narezano temno čokolado.
Drugi način je, da predhodno ne meljemo ovsenih kosmičev, ampak vse sestavine razen čokolade stresemo v blender in zmeljemo.
Papirnate modelčke napolnimo z maso in pečemo 15-20 minut. Pečene mafine pustimo v modelu deset minut, nato jih preložimo na rešetko, da se do konca ohladijo.