Velika noč je čas kvašenih dobrot. Večina nas za praznovanje velike noči pripravi tradicionalno orehovo potico, sama sem letos pripravila babko. Verjamem, da vas večina sladko pletenko že pozna. Babka je namreč pletena pogača iz kvašenega testa. Testo je mehko in sočno, nadev je iz oreščkov, čokoladnih namazov, z dodatkom cimeta ali suhega sadja. Najhitrejša izbira, je nadev iz marmelade. Izbrala sem malinino marmelado, ki se odlično poveže z rumom.

Pri pripravi babke z malinino marmelado sem uporabila sladkorje za peko znamke Kotanyi, ki odlično obogatijo okus sladice. Za uporabo vaših sladic priporočam rumov, limonin in pomarančni sladkor.

Recept je pripravljen v sodelovanju s podjetjem KOTANYI.

Sestavine za testo:

  • 400g moke
  • ščepec soli
  • paket suhega kvasa
  • 200ml mlačnega mleka
  • 50g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor Kotanyi
  • 50g masla
  • 1 jajce

Postopek priprave testa:

Mleko segrejemo in mu dodamo sladkor (navadni in vanilin) ter kvas. Premešamo in počakamo par minut, da se kvas aktivira.

Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje testa, pri nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Dodamo razžvrkljano jajce in kvasni nastavek. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato začnemo z dodajanjem masla, košček po košček. Mešamo še vedno na nizki hitrosti. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla povečamo hitrost in gnetemo od 8-10 minut, da dobimo gladko, sijočo in prožno testo.

Testo pokrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo dobro uro, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.

Priprava nadeva:

Za nadev potrebujemo približno 250g malinine marmelade in 1-2 rumova sladkorja Kotanyi. Obe sestavini zmešamo skupaj. V kolikor malinine marmelade ne najdemo v trgovini, jo lahko nadomestimo z jagodno ali slivovo.

Priprava babke:

Podolgovati pekač namastimo.  Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razvaljamo ga v pravokotno obliko.

Nadev enakomerno porazdelimo po testu, ob zgornjem delu pustimo približno 1 centimeter nenamazanega robu. Testo po krajši stranici zvijemo v rulado in jo po sredini po dolgem prerežemo ter spletemo v nekakšno kito. Priporočam, da rulade ne prerežete povsem do konca, saj se bo tako lažje pletlo. Začetek in konec babke nekoliko potisnemo skupaj in jo prestavimo v namaščen pekač.

Pokrijemo s plastično folijo ali krpo in vzhajamo nekje 20 minut. Z drugim vzhajanjem ni potrebno pretiravati, saj babka dovolj naraste med peko. V kolikor smo v časovni stiski, lahko načeloma drugo vzhajanje tudi preskočimo in jo takoj postavimo v segreto pečico na 180°C.

Pečemo 30 minut. V kolikor se bo pletenica začela pretirano po vrhu zapekati, jo pokrijemo z mokrim peki papirjem. Po desetih minutah jo prestavimo iz pekača na rešetko ter počakamo, da se ohladi.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close