Ni ga čez doma pečen kruh. Tokrat so nastale mehke in sočne bombetke s sirom. Ker se bliža sezona piknikov, so te bombetke kot nalašč za okusen sendvič ali zraven mastnih žar dobrot. 🙂
Po vrhu sem posula mešanico naribanega edamca in parmezana ter dodala ščepec mešanice italijanskih začimb. V kolikor jih nimate, jih nadomestite s posušeno baziliko in origanom. Lahko jih tudi izpustite in bombetke posujete le z naribanim edancem. Po želji. 😍
Na blogu najdete recepte za pripravo domačega kruha, definitivno priporočam Hlebec s semeni ali Burger bombetke.
Sestavine za testo:
- 500g moke
- 1,5 žličke soli
- 250ml mleka
- 1 žlica sladkorja
- 1 paket suhega kvasa
- 1 jajce
- 60g masla sobne temperature
Priprava testa:
V posodo od mešalnika stresemo moko in sol. V segreto mleko dodamo sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut. V posodo s suhimi sestavinami, vlijemo kvasni nastavek. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne združijo (to traja cca. 2-3 minute).
V posodo dodamo razžvrkljano jajce in mešano dokler se ne spoji s testom. Šele nato dodamo maslo sobne temperature. Ko so vse sestavine v posodi, gnetemo še pet minut, da bo testo mehko, gladko in rahlo lepljivo.
Testo pokrijemo s plastično folijo in ga pustimo od 1 do 2h, da se vsebina testa podvojiti. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostorov.
Ko se bo testo dvignilo ga prestavimo na rahlo pomokano površino. Testo razdelimo na 8 enakih delov in iz vsakega dela oblikujemo gladko kroglico. Pekač oboložimo s peki paprijem, nanj polagamo kroglice, tako da bo med njimi čim več prostora. Pokrijemo in pustimo vzhajati 45 minut.
Sestavine za premaz:
- 1 jajce
- 1 žlica vode
- pest naribanega edamca in parmezana
- ščepec mešanice italijanskih začimb
Jajca in vodo razžvrkljamo in z mešanico premažemo bombetke. Potresemo z mešanico sirov in začimb. Pečico segrejemo na 180°C in bombetke pečemo dvajset minut, da dobijo zlato rjavo barvo. Pečene zložimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo. 🙂