Na moji TO DO listi imam že več kot leto dni peko domačih bombetk za hamburgerje. Vedno je bil moj izgovor zakaj jih ne pripravim, ČAS. No sedaj se enostavno ne morem več izgovoriti na čas. 🙂 Doma smo in časa je več kot na pretek.

Za pripravo bombetk potrebujemo dobre tri ure (odvisno od toplote vašega doma), saj jih vzhajamo 2x. Testo mora biti lepljivo, saj bodo le tako vaše bombetke mehke in puhaste. Iz spodnje količine naredimo 8 bombetk, cca 100g na vsako.

In če se česa veselim je, da pridemo iz karantene in bomo imeli hamburger večer s prijatelji. 🙂

Sestavine za bombetke:

  • 450g moke
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • paket suhega kvasa (7g)
  • 1 jajce sobne temperature
  • 125ml mlačnega mleka
  • 125ml mlačne vode
  • 60g stopljenega masla
  • 1 čajna žlička soli

Za premaz:

  • 1 jajce
  • 1 žlica vode
  • sezam

V posodo od mešalnika dodamo moko, sladkor in kvas. Sestavine z žlico premešamo. V posodo s suhimi sestavinami, vlijemo mlačno vodo in mleko ter jajce in maslo. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne združijo (to traja cca. 2-3 minute).

V posodo dodamo sol in nadaljujemo z mešanjem še deset minut na srednji hitrosti. Testo mora biti mehko in lepljivo.

Testo damo v skledo, ki jo namažemo z maslom ter pokrijemo s plastično folijo. Na toplem testo pustimo od 1 do 2h. Vsebina testa se mora podvojiti. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostorov.

Ko se bo testo dvignilo ga prestavimo na rahlo pomokano površino. Testo razdelimo na 8 enakih delov (vsak naj tehta cca. 100g) in iz vsakega dela oblikujemo gladko kroglico. Pekač oboložimo s peki paprijem, nanj polagamo kroglice, tako da bo med njimi čim več prostora. Pokrijemo in pustimo vzhajati od 45 do 60 minut.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajca in vodo razžvrkljamo in z mešanico premažemo bombetke. Potresemo s sezamovini semeni (uporabimo lahk tudi makova semena).

Pečemo 15 minut, dokler bombetke ne dobijo zlato rjave barve. Pečene bombetke vzamemo iz pečice in jih preložimo na rešetko, da se ohladijo. V kolikor jih ne pojemo vse isti dan 😌, jih shranimo v plastično posodo.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close