Letos sem se odločila, da nekaj božičnih daril naredim sama, saj sem ugotovila, da so ljudje bolj veseli nečesa kar narediš sam kot kupiš v trgovini.

Obstaja še en razlog zakaj sem se odločila za pripravo marmelade? In sicer, da že od lani Rok nenehno govori o tej marmeladi. 🙂 Dobil jo je v dar od moje najboljše prijateljice, bila je odlična, zato sem imela kar tremo preden sem se lotila priprave. No, naj še poudarim, da priprave marmelad še nisem osvojila v celoti.

Sestavine:

  • 1 kg paradižnika
  • 2 rdeči papriki
  • 8 svežih čilijev (pekoči/nepekoči)
  • sok ene limone
  • 200 ml vinskega kisa
  • kos ingverja
  • žlička čilijevih kosmičev
  • 6 strokov česna
  • 600 g sladkorja

 

15368997_10209049240561707_423088521_o

 

15515837_10209125939759139_946296081_o

 

Najprej paradižnike operemo in narežemo na poljubne kose.

15310904_10209049240601708_1705728551_o

 

Paradižnik zmeljemo v multipraktiku oziroma sekljalniku. Kar imate pri roki. Isto naredimo s papriko. Torej operemo, narežemo ter zmeljemo. Paprika predvsem poskrbi za čudovito rdečo barvo marmelade.

15354147_10209049240521706_895391860_o

 

Česen olupimo ter zrežemo na kolobarje. Sveže čilije operemo ter prav tako zrežemo na kolobarje. Sami se odločite ali boste naredili pekočo ali nepekočo marmelado. Jaz sem naredila eno rundo pekoče ter eno rundo nepekoče marmelade. Nepekoča je definitivno zame, pekoča za vse ostale. 🙂

V sekljalnik stresemo čili, česen, dodamo sok limone ter naribamo ingver, katerega smo predhodno olupili.

V kozico stresemo vse sestavine ter dodamo vinski kis, čilijeve kosmiče ter sladkor.

Najprej damo štedilnik na največjo temperaturo, da zavre potem zmanjšamo in kuhamo tako dolgo, da voda povre. Dobro uro in pol.

Stopnjo gostote marmelade preverimo, da damo malo marmelade na krožnik ter počakamo par minut. Če se strdi potem je marmelada kuhana.

15322392_10209049240761712_182706118_o

 

Proti koncu kuhanja si lahko pripravimo kozarce. Najprej jih operemo pod vročo vodo, obrišemo ter položimo na pekač obložen s peki papirjem (obrnjeni morajo biti navzdol). Damo jih v pečico za dobrih 10 minut, temperatura pečice 100 stopinj.

15354121_10209049241641734_500500606_o

 

Ko so kozarčki pripravljeni se lahko lotimo polnjenja. Moram priznati, da pri tem delu pride prav pomoč še posebno pri zapiranju kozarčkov, kjer so potrebne mišice. 🙂

15321448_10209049241481730_205506385_o

 

Ko so kozarčki napolnjeni ter dobro zaprti jih narobe obrnjene položite v pečico še za par minut.

15354075_10209049242161747_28949222_o

 

Kaj naredimo, če nam v kozici ostane marmelada in ni dovolj za cel kozarček? Ja, takoj jo pojemo. 🙂

15321599_10209049242201748_2041951818_o

 

In končni izdelek? Naravnost čudovit, okusen in uporaben ne le za na kruh, ampak se odlično prileže zraven mesa. Jed prav nadgradi, lahko jo uporabite kot alternativo brusnični marmeladi zraven divjačine.

15302439_10209049242121746_671213689_o

 

Joj, kako bodo veseli vsi, ki jo bodo prejeli pod božično drevesce. 🙂

Mogoče še kakšen nasvet. Te prelepe kozarčke sem kupila v kitajski trgovini za 85 centov. V kolikor vam vzorec ni všeč jih lahko okrasite sami. Svežih čilijev ni tako enostavno dobiti, če sem iskrena. Zelo kvalitetne in mesnate sem najdla v včasih najboljšem sosedu Mercatorju. 🙂

Lep sladek in pekoč pozdrav, Klavdija

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close