Ena izmed boljših kvašenih dobrot so cimetove rolice. Odkar sem jih pripravila z suhim kvasom (recept najdete TUKAJ), me je mučila ideja o pripravih teh rolic z Borutom (beri:drožmi😍). Definitivno sem si pomagala s količinami in sestavinami, po katerem pripravljam kvašene rolice in tako prišla do super rezultata.
Predlagam, da si naredite plan priprave, saj so rolice vzhajane dvakrat. Moj plan je bil, da zvečer pripravim testo in ga pustim na sobni temperaturi do zjutraj. Po valjanju in oblikovanju so drugič vzhajale dobri dve uri in že so romale v pečico. Ne morem se odločiti, ali so mi boljše s kvasom ali drožmi (moram jih še parkrat speči, da lahko podam finalni rezultat). Vem pa eno, da po rolicah z drožmi nisem bila napihnjena, četudi sem si privoščila kakšno več. 🙂
Sestavine za testo:
- 400g moke
- 40g medu
- 2 jajci
- 160ml mleka
- 60g masla
- 100g aktivnega drožnega nastavka
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke cimeta
Maslo in mleko damo v kozico in pristavimo na štedilnik. Na zmerni temperaturi stopimo maslo in segrejemo mleko. Pred uporabo nekoliko ohladimo.
Mlačnemu mleku in maslu dodamo razžvrkljani jajci, med in drožni nastavek. V posodo električnega mešalnika dodamo moko, sol in cimet. Začnemo z mešanjem na zmerni hitrosti in počasi prilivamo tekoče sestavine. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato povečamo hitrost električnega mešalnika in mešamo deset minut. Po želji lahko testo prestavimo na pomokano površino in z rokami gnetemo.
Testo mora biti po končanem gnetenju mehko, v kolikor bo preveč lepljivo dodamo še kakšno žlico moke. Testo prestavimo v namaščeno posodo in pokrijemo s plastično folijo. Po želji lahko naredimo v naslednjih dveh urah 4 serije potegov in prepogibov (vsake pol ure).
V kolikor potegov in prepogibov ne izvajamo testo pokrijemo in pustimo vzhajati čez noč pri sobni temperaturi, dokler se ne podvoji. To traja med 10 do 12 ur (odvisno od temperature stanovanja).
Zjutraj po vzhajanju testo zvrnemo na rahlo pomokano površino. Testo razvaljamo v pravokotno obliko. Če ne uspe, robove brez problemov malo obrežemo. 🙂
Za nadev potrebujemo:
- 30g stopljenega masla
- 90g rjavega sladkorja
- 1-2 žlici cimeta
Ko imamo testo razvaljano v pravokotnik ga premažemo s stopljenim maslom in potrosimo z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo v rulado. S pomočjo noža narežemo testo na rolice. Polagamo jih z odrezano stranjo v namaščen pekač, med njimi puščamo dovolj prostora, saj bodo pred peko še vzhajale. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo ali plastično folijo in pustimo na kuhinjskem pultu dve uri.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rolice pečemo 40-45 minut. Ko dobijo zlato rjavo barvo so popolno pečene. Rolice vzamemo iz pečice in počakamo 15 minut, da se ohladijo. Potem jih lahko prelijemo s prelivom. Preliv pripravilmo iz 4-ih žlic maskarpone sira, 2 žlici sladkorja v prahu in par žlic mleka. Vse skupaj dobro premešamo, podobno mora biti tekoči glazuri.
Lahko pa jih enostavno potresemo s sladkorjem v prahu.