Priznati moram, da kvasa ne maram, zato je trajalo precej časa, da sem se lotila priprave sladkega kvašenega testa. Rekla sem si, danes je ta dan. No, brco v rit mi je dala prijateljica Marinka. 😘 Na neuspeh nisem bila pripravljena. 😂 Ker se v moji kuhinji vedno zgodi kaj smešnega, tudi tokrat ni šlo vse po maslu. Med samim vzhajanjem je testo PONORELO in pobegnilo iz posode.

Presenečenje te peke je bilo delovanje kvasa v hladilniku, kjer sem testo hranila 24 ur. Vedno sem mislila, da je temperatura ekstremno pomembna in da kvas ne deluje pri nizkih temperaturah.

Sestavine za testo:

  • 4 jajca
  • 180ml mleka
  • 80ml medu
  • 600g moke
  • vrečka suhega kvasa (7g)
  • 1 čajna žlička soli
  • 150g masla sobne temperature

 

Večjo posodo namastimo z maslom. Damo na stran.

V manjši posodi zmešamo jajca, mleko in med. Z električnim mešalnikom zmešamo moko, sol in kvas. Suhi mešanici moke dodamo jajčno zmes. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je dodajanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Mešamo še vedno na nizki hitrosti. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla povečamo hitrost in mešamo dobro minuto do dve, toliko da se maslo poveže s testom.

Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja 30 minut. Testo bo zelo lepljivo, zato predlagam, da si pomagate z lopatico.

Po poteku časa gremo s prsti pod testo in začnemo s prepogibanjem (z roko gremo pod rob testa in ga prepognemo/potegnite čez testo). Prepogibe ponovimo dobrih 6-8 krat, da testo v celoti obrnemo. Ponovno pokrijemo s plastično folijo. V naslednjih dveh urah ponovimo serijo potegov/prepogibov štirikrat, vsake pol ure. Testo lahko uporabimo takoj ali ga do 72 ur shranimo v hladilnik.

 

Sestavine za čokoladni nadev:

  • 150g temne čokolade
  • 100g masla
  • 100g rjavega sladkorja
  • 2 žlici kakava
  • ščepec soli

Nad vodno kopeljo raztopimo čokolado skupaj z maslom. Masi vmešamo sladkor, kakav in sol. Mešamo toliko časa, da se sestavine dobro povežejo. Damo na stran, da se zmes ohladi. Za nadev lahko uporabite tudi kakšen čokoladni namaz, kot je Nutella. Ali pletenke namažete s stopljenim maslom, rjavim sladkorjem in cimetom. Nadev prilagodite vašim okusom in željam.

Vzhajano testo nežno zvrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na 8 delov. Nato vsak del posebej razvaljamo in ga namažemo z nadevom ter zvijemo v rolado. Rolado po sredini prerežemo (jaz sem rezala s škarjami).  Polovički prepletemo med seboj, kot da delamo kito. Spodaj kratek video, kako naredimo pletenko. Vem, da si je lažje pogledati kot obrazložiti. 😛

Pletenke polagamo na namaščen pekač, med njimi pustite dovolj prostora, da bodo lahko vzhajale. Pekač pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da vzhajajo dobro uro, uro in pol. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji potrosimo z oreščki. Pečemo 20 do 25 minut, da dobijo zlatorjavo barvo. Pojemo še isti dan, saj so tako dobre, da ne bodo zdržale do naslednjega dne. 😍

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close