No, pa se je končno začelo obdobje zelja, moje obdobje bi lahko rekla. 😀 Zelje bi se mi lahko zamerilo, saj sem ga v otroštvu res veliko jedla, pozimi skoraj vsak teden, a ga je mama znala pripraviti na sto in en način. Upam, da to zimo predstavim kakšen njen recept za zeljno juho, saj so res odlične.

Sestavine za dušeno zelje:

  • 1kg svežega zelja
  • par rezin slanine
  • 1 večja čebula
  • 1 strok česna
  • olivno olje
  • košček masla
  • začimbe: sol, poper, kumina, cimet, sladka paprika, mlet čili, lovorov list
  • zelenjavna jušna osnova
  • paradižnikova mezga

 

Postopek priprave zelja:

Zelje očistimo, operemo in narežemo na poljubne manjše kose. Čebulo in strok česna olupimo in na drobno nasekljamo. Slanino narežemo na koščke.

V ponev damo brizg olivnega olja in košček masla. Ko se maslo raztopi dodamo narezano slanino, ki jo malce prepražimo. Dodamo sesekljano čebulo in pražimo toliko časa, da čebula malce porumeni. Nato dodamo česen, lovorov list in zelje. Začinimo s soljo, poprom, mletim čilijem, sladko papriko in cimetom. Ja, prav ste prebrali dodala sem cimet, ki je temu dušenemu zelju dal novo dimenzijo.😀 Lahko ga izpustite v kolikor niste ljubitelj, ali niste za takšne eksperimente.

Sestavine dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo (dobri dve zajemalki). Pokrijemo lonec in na zmerni temperaturi kuhamo dobrih 30 minut. Jaz med kuhanjem večkrat pokukam v posodo in zelje poskusim, saj nisem ljubiteljica razkuhanega zelja, malce hrustljavosti mora ostati. Tako, da čas kuhanja prilagodite vašim željam.

Dušenemu zelju na koncu nikoli ne dodam moke, kot večina. Samo žlico paradižnikove mezge in ščepec kumine. Premešam, poskusim in po potrebi dodatno začinim.

Zelje lahko jeste kot samostojno jed kot prilogo k kuhani klobasi, pečenicam, hrenovkam, krompirju, kuhani govedini. Nešteto možnosti. Sama ga navadno pojem kot samostojno jed s kosom kruha.

Pa dober tek, Klavdija 😘

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close