Za poletni brunch, sem pripravila fokačo, ki je kljub vsem dobrotam, ostala kraljica bruncha. 🙂 Testo za fokačo je pripravljeno brez gnetenja, tako da za pripravo ne potrebujemo mešalnika. Fokačo sem popestrila s svežim rožmarinom in solnim cvetom.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Zraven mehke in dišeče fokače, postrežemo pršut, svež češnjev paradižnik, mocarelo, kapre in sir. Na mizi nikakor ne sme manjkati kvalitetno olivno olje. Zraven dobrot, se je odlično prilegel kozarec Rosé Quercus iz Kleti Brda. Vino je nežno rozaste barve, po okusu je sveže s prijetno kislino. Klet Brda priporoča, da ga postrežemo zraven orientalskih jedi, nežnih rižotah in sendvičem. Sama sem dobila navdih, da za poletni brunch postrežem fokačo.

Fokača z rožmarinom in solnim cvetom

Št. obrokov 6

Sestavine

Sestavine za testo

  • 500 g moke
  • 460 g tople vode
  • 1 žlica medu
  • 7 g suhega kvasa ((paket))
  • 8 g soli
  • dodatki: olivno olje, svež rožmarin in solni cvet 

Navodila 

Priprava testa

  • V skledi zmešamo suh kvas, med in toplo vodo. Pustimo stati nekje 15 minut, da se kvas aktivira.
  • V drugi skledi zmešamo moko in sol. Ko se kvas aktivira, ga dodamo moki ter premešamo z leseno kuhalnico. Mešamo le toliko, da se sestavine povežejo.
  • V posodo, ki smo jo premazali s tremi žlicami olivnega olja, prestavimo testo. Testo z roko večkrat prepognemo, da ga v celoti premažemo z olivnim oljem. Pokrijemo s plastično folijo in čez noč shranimo v hladilnik.
  • Drug dan testo vzamemo iz hladilnika. V pekač, v katerem bomo pekli fokačo, dodamo tri žlice olja in testo razvaljamo na velikost modela. Pustimo vzhajati vsaj eno uro.
  • Pečico segrejemo na 220°C. Roke premažemo z oljem in v testo naredimo vdolbine. Po testu razporedimo par vejic svežega rožmarina in ga potresemo s solnim cvetom.
  • Postavimo v ogreto pečico za 20 minut, da zlato porjavi. Pustimo da se ohladi vsaj 10 minut, nato fokačo prenesemo na rešetko, da se ohladi v celoti.