Na nedavnem oddihu na Grškem otoku Karpatos, sem poskusila bougatso. Za bougatso sem slišala že v preteklosti, ampak sem tokrat imela prvič priložnost jo poskusiti. Bi si upala trditi, da je ime povezano z našo pogačo. Gre za pecivo, ki je sestavljeno iz hrustljavega vlečenega testa in nadeva, ki je lahko slan ali sladek. Okus se razlikuje glede na to, v kateri regiji se nahajate. To, katero sem poskusila je bila polnjena s sladkim nadevom, pripravljenim iz zdroba in okrašena s sladkorjem v prahu in cimetom.
Postrežemo toplo, ampak bo okusna tudi ohlajena. Preverjeno. 🙂
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 800ml mleka
- 100g sladkorja
- 100g pšeničnega zdroba
- ščepec soli
- vanilijeva esenca
- 20g + 130g masla
- 500g vlečenega testa (5 listov testa)
Priprava:
Najprej se lotimo priprave kreme, ki jo pred naslednjim korakom potrebno ohladiti. V kozico vlijemo mleko in dodamo sladkor. Pristavimo na štedilnik in počakamo, da se sladkor raztopi in mleko zavre. V kozico stresemo zdrob, ščepec soli in kuhamo približno 3 minute, da se zgosti. Odstavimo iz štedilnika in primešamo vanilijo in 20g masla.
Kremo prelijemo v posodo in jo pokrijemo s plastično folijo, da preprečimo, da se naredi skorja. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Pečico segrejemo na 200°C. Preostanek masla stopimo. Pekač premera 24x24cm ali 26x26cm premažemo z maslom. Seveda lahko tudi okrogel tortni pekač podobne površine.
Vlečeno testo odvijemo in ga imamo nenehno pokritega s kuhinjsko krpo, da se ne izsuši. Vzamemo prvi list testa in ga premažemo z maslom in položimo v pekač. Konci testa bodo nekoliko segali čez rob pekača. Za dno uporabimo še dva lista vlečnega testa in jih razporedimo po pekaču, ki ju tudi premažemo z maslom.
Po testu enakomerno razporedimo kremo. Preostala dva lista vlečenega testa poljubno zapognemo (lahko tudi kot “harmoniko”) in ju položimo na kremo. Ni potrebno, da je umetnija, pomembno je, da kremo v celoti prekrijemo. Prav tako ju je potrebno premazati z maslom. Robove testa, ki segajo čez pekač prepognemo nazaj proti sredini in jih premažemo s preostalim maslom.
Pekač postavimo v pečico in pečemo 30 minut, da testo dobi lepo rjavo zlato barvo. Pred postrežbo potrosimo s sladkorjem v prahu in cimetom.