Na nedavnem oddihu na Grškem otoku Karpatos, sem poskusila bougatso. Za bougatso sem slišala že v preteklosti, ampak sem tokrat imela prvič priložnost jo poskusiti. Bi si upala trditi, da je ime povezano z našo pogačo. Gre za pecivo, ki je sestavljeno iz hrustljavega vlečenega testa in nadeva, ki je lahko slan ali sladek. Okus se razlikuje glede na to, v kateri regiji se nahajate. To, katero sem poskusila je bila polnjena s sladkim nadevom, pripravljenim iz zdroba in okrašena s sladkorjem v prahu in cimetom.

Postrežemo toplo, ampak bo okusna tudi ohlajena. Preverjeno. 🙂

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 800ml mleka
  • 100g sladkorja
  • 100g pšeničnega zdroba
  • ščepec soli
  • vanilijeva esenca
  • 20g + 130g masla
  • 500g vlečenega testa (5 listov testa)

Priprava:

Najprej se lotimo priprave kreme, ki jo pred naslednjim korakom potrebno ohladiti. V kozico vlijemo mleko in dodamo sladkor. Pristavimo na štedilnik in počakamo, da se sladkor raztopi in mleko zavre. V kozico stresemo zdrob, ščepec soli in kuhamo približno 3 minute, da se zgosti. Odstavimo iz štedilnika in primešamo vanilijo in 20g masla.

Kremo prelijemo v posodo in jo pokrijemo s plastično folijo, da preprečimo, da se naredi skorja. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo.

Pečico segrejemo na 200°C. Preostanek masla stopimo. Pekač premera 24x24cm ali 26x26cm premažemo z maslom. Seveda lahko tudi okrogel tortni pekač podobne površine.

Vlečeno testo odvijemo in ga imamo nenehno pokritega s kuhinjsko krpo, da se ne izsuši. Vzamemo prvi list testa in ga premažemo z maslom in položimo v pekač. Konci testa bodo nekoliko segali čez rob pekača. Za dno uporabimo še dva lista vlečnega testa in jih razporedimo po pekaču, ki ju tudi premažemo z maslom.

Po testu enakomerno razporedimo kremo. Preostala dva lista vlečenega testa poljubno zapognemo (lahko tudi kot “harmoniko”) in ju položimo na kremo. Ni potrebno, da je umetnija, pomembno je, da kremo v celoti prekrijemo. Prav tako ju je potrebno premazati z maslom. Robove testa, ki segajo čez pekač prepognemo nazaj proti sredini in jih premažemo s preostalim maslom.

Pekač postavimo v pečico in pečemo 30 minut, da testo dobi lepo rjavo zlato barvo. Pred postrežbo potrosimo s sladkorjem v prahu in cimetom.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close