V zadnjih letih je nastalo milijon različnih verzij humusa. H klasičnih sestavinam lahko dodamo rdečo peso, papriko, avokado in s tem ustvarimo nov okus humusa. Meni je humus z okusom pečene paprike okusnejši kot klasična verzija. Humus je več kot le namaz oziroma omaka za pomakanje sveže zelenjeve. Odlične se poda kot kremni dresing za hladne solate oziroma tudi kot preliv za testenine.
V PREJŠNJI OBJAVI najdete recept za klasičen humus in hitre kruhke.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 400g čičerike v konzervi
- 2 srednje veliki rdeči pečeni papriki
- sok ene limone
- 2 žlici tahini paste
- 2 stroka česna
- 1 žlica olivnega olja
- sol
- ščepec čilijevih kosmičev
- voda
Priprava humusa:
Čičeriko odcedimo in stresemo v blender. Na internetu sem zasledila, da je humus bolj kremast in gladek, v kolikor čičeriko skuhamo sami. Jaz iskreno humus vedno pripravljam iz čičerike iz konzerve.
Olupimo in dodamo česen, tahini, pečeno papriko, sok limone in nekaj tekočine iz pečene paprike. Začinimo s ščepcem soli, nato mešamo, da dobimo kremast namaz. V kolikor humus ni dovolj kremast, mu dodamo vodo. Pripravljenega poskusimo in dodatno začinimo. Pri pripravi uporabljam tudi čilijeve kosmiče, ki dajo humusu nekoliko drznosti, vsekakor pa ga lahko izpustite, če niste ljubitelji pekoče hrane.
V zadnjem času humus večkrat uporabim kot preliv za testenine. Testenine skuhamo v skladu z navodili, nekaj vode v kateri smo kuhali testenine prihranimo.
V kozico vlijemo olivno olje in na njem popražimo na drobno nasekljano čebulo. Dodamo par žlic humusa in nekaj vode, v kateri smo kuhali testenine. Vse skupaj premešamo, da se sestavine združijo. V kozico stresemo kuhane testenine in začinimo s soljo ter poprom.
Postrežemo s špinačo in pečenimi češnjevimi paradižniki.