Klasičen humus s kruhki

Humus je jed, ki prihaja iz bližnjega vzhoda. Gre za namaz iz kuhane čičerike z dodatkom sezamove paste t.i. tahini, limoninim sokom in česnom. V zadnjih letih je nastalo veliko okusov humusa, kot so humus z rdečo peso, papriko, avokadom. V današnjem receptu bom z vami delila recept za klasičen in osnoven humus. Priprava je res hitra in enostavna, saj vse sestavine stresemo v multipraktik in le-ta naredi čarobnijo.

Brez težav pa humus danes kupimo v vsaki bolje založeni trgovini, če nam ni do packarij. Humus dobimo postrežen največkrat skupaj s sveže narezano zelenjavo ali skupaj z pita kruhki. V današnji objavi najdete tudi recept za kruhke, ki sem jih postregla zraven humusa.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • pločevinka čičerike
  • 3 stroke vloženega česna oz. dva stroka česna
  • 1 žlica tahini paste
  • sol
  • sok ene limone
  • olivno olje
  • voda

Priprava humusa:

Čičeriko odcedimo in stresemo v blender. Olupimo in dodamo česen, tahini, sok limone in nekaj vode. Začinimo s ščepcem soli, nato mešamo, da dobimo gladek namaz. Ker moj blender oziroma multipraktik ni najbolj močan, vedno dodam še vodo. S tem namaz postane bolj gladek in kremast.

Ko ima humus sktrukturo, ki jo iščemo, ga pokusimo in morebiti dodamo še limonin sok ali sol. Pred serviranjem humus okrasimo z olivnim olje in čičeriko, ki smo jo prihranili.

V kolikor vam čas dopušča zraven humusa pripravite preproste kruhke (flatbreads). Za njih potrebujemo 200g moke, 100ml mlačne vode, polovico žličke soli in 2 žlici olivnega olja.

V posodi zmešamo vodo in moko. Dodamo olje in zgnetemo mehko testo. V kolikor je testo pretirano lepljivo dodamo moko, če je pretrdo pa mlačno vodo. Testo gnetemo 5 minut, nato ga pustimo, da pokrito počiva pol ure.

Testo razdelimo na kroglice in vsako na rahlo pomokani površini zvaljamo na tanko. Na štedilnik pristavimo ponev in jo segrejemo. Ponev rahlo premažemo z oljem. Vsak kruhek pečemo približno 2 minuti na vsaki strani, da dobijo barvo. Dokler ne spečemo vseh, jih zavijemo v kuhinjsko krpo.

Pečene kruhke lahko premažemo z olivnim oljem, strtim česnom in nasekljanim peteršiljem.

sladke-petke.si