Jabolko na dan odžene zdravnika stran. Verjamete temu pregovoru? Sama sem med ljubitelji jabolk, priznam pa, da jabolka na dan ne pojem. Jih pa obožujem v sladicah, pa naj gre za jabolčni študelj, jabolčno pito, žepke…Vse maram. 🙂
Sočne rezine s hrustljavo skorjico so pisane na kožo vsakemu ljubitelju sladic iz jabolk.
Sestavine za nadev:
- 5 jabolk
- ščepec cimeta
- 1 žlica sladkorja
- 20g masla
- šilce ruma
Postopek priprave:
Jabolka olupimo, odstranimo koščice in jih narežemo na manjše koščke. V kozico damo maslo, sladkor in cimet. Počakamo, da se maslo stopi in nato dodamo narezana jabolko. Premešamo in prilijemo rum, katerega lahko brez slabe vesti izpustite.
Kuhamo pet minut, odstavimo in počakamo, da se jabolka ohladijo.
Sestavine za drobljenec:
- 180g moke
- 125g masla
- 125g sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
Postopek priprave:
V posodo damo maslo, sladkor, moko in pecilni prašek. Z rokami mešamo tako dolgo, da dobimo drobtinasto testo. Damo na stran in se lotimo priprave biskvitnega dna.
Sestavine za biskvitno dno:
- 110g masla
- 110g sladkorja
- 1 jajce
- 130g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50ml mleka
- 1 žlička vanilijeve aroma
Postopek priprave:
Maslo in sladkor z električnim mešalnikom zmešamo, da dobimo kremasto masleno zmes. Dodajte jajce in dobro premešajte. Moko in pecilni prašek presejemo. Nato jo skupaj z ostalimi sestavinami, vanilijeva aromo in mlekom, dodamo jajčni zmesi.
Zmes vlijemo v namaščen pekač premera 20×30. Ker masa ni tekoča jo s pomočjo lopatice razporedite po pekaču in na koncu poravnajte. Po zmesi razporedimo jabolka in potrosimo z drobljencem. Pečemo 40 minut na 160 stopinjah. Pred rezanjem je nujno, da se pecivo popolnoma ohladi.