Sezone jagod se vsako leto izredno veselim, saj enostavno obožujem sladice iz njih. Na moji strani lahko tako najdete širok izbor jagodnih tort, ki sem jih že delala v preteklosti.

Tokratna torta je v kombinaciji kreme iz vanilijevega pudinga. Glede na zaplete, ki sem jih imela pri pripravi, je bil končni izdelek kljub temu vrhunski. Še sreča, da mi lahko mož priskoči na pomoč, ko v kuhinji zavlada panika in reši nastalo situacijo. 🙂 Tako, da nič skrbeti, če se vam kdaj kaj zalomi v kuhinji, VSEM SE. 🙂

Sestavine za biskvit:

  • 6 jajc
  • 180g sladkorja
  • 130g moke
  • 1 žlička pecilnega praška

Priprava biskvita:

Pečico segrejemo na 180°C. Tortni model premera 26cm premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo.

Jajca in sladkor z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji in postane puhasta. V jajčno zmes postopoma dodajamo moko in jo z lopatico vmešamo. Maso prelijemo v namaščen pekač in pečemo 25-30 minut. Pečeno torto pustimo v pekaču pet minut, nato jo odstranimo in položimo na rešetko, da se ohladi.

Ko je popolnoma ohlajena torto vodoravno prerežemo dvakrat.

Sestavine za nadev:

  • 700ml mleka
  • 2 vrečki vanilijeva pudinga
  • 4 žlice sladkorja
  • paket želatine (6 lističev)
  • 200g sladke smetane
  • 250g-300g svežih jagod

Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi deset minut. V kozico vlijemo mleko in ga pristavimo na štedilnik, da zavre. Medtem v lončku zmešamo vanilijev puding, sladkor in nekaj žlic mleka. Bodimo pozorni, saj mora biti zmes gladka. Ko mleko zavre, ga odstavimo iz štedilnika in z metlico počasi vmešamo vanilijev puding. Kozico ponovno pristavimo na štedilnik in kuhamo še toliko časa, da se zgosti.

Kremo odstavimo in vmešamo ožete lisitče želatine. Pokrijemo s plastično folijo, da preprečimo nastanek skorje in počakamo, da se v celoti ohladi. Ko je krema ohlajena, jo najprej zmiksamo in nato vanjo z lopatico vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano.

Jagode operemo, odstranimo zelene dele in jih narežemo na manjše koščke.

Sestavljanje torte:

Na tortni podstavek položimo prvi biskvit in ga obdamo s tortnim obročem. Biskvit premažemo s tretjino kreme in po kremi razporedimo polovico narezanih jagod. Pokrijemo z biskvitom in vajo ponovimo (krema, jagode). Na tretji biskvit dodamo preostanek kreme in vrh poravnamo. Shranimo v hladilnik za najmanj pet ur oz. bolje čez noč, saj se bo torta lepo prepojila in krema strdila.

Pred postrežbo torto za dobrih deset minut postavimo na sobno temperaturo in počasi odstranimo tortni obroč (za lažje odstranjevanje si lahko pomagamo z nožem, s katerim gremo počasi ob biskvitu in obroču).

Okrasimo s svežimi jagodami in lističi mete.