Krompirjevi svaljki oziroma po domače “luleki”. Jed ki me definitivno spominja na otroštvo. Ko je mama naredila maso za slivove knedle (cmoke), je del mase porabila za luleke. Pri nas smo jih jedli kot glavno jed zraven zelene solate. Če pa je kakšen ostal pa je bil za sladico postrežen s sladkorjem.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 550g krompirja
- 30g masla
- sol
- 1 jajce
- 180g moke
- 20g pšeničnega zdroba
Priprava:
Krompir očistimo in ga kuhamo dokler se ne zmehča. Vodo odlijemo in še vročega olupimo. Stresemo ga v skledo in dodamo maslo ter ga pretlačimo. Počakamo da se ohladi. Nato dodamo še moko, zdrob, sol in razžvrkljano jajce. Vse skupaj dobro premešamo. Masa mora biti mehka.
Iz nje oblikujemo svaljke in jih polagamo na pomokano površino ali pladenj. Na štedilniku zavremo vodo, v katero smo dodali sol. Svaljki so kuhani ko priplavajo na površje. V vmesnem času na štedilnik pristavimo kozico, v kateri prepražimo maslo in drobtine. Kuhane svaljke povaljamo v drobtinah.