Kurja župca za zdravje

Prihajajo mrzli zimski dnevi in kurja župca nas bo obvarovala pred prehladi. V otroštvu mi je šlo na bruhanje, ko je mama omenila kurjo juho. Mogoče, zato ker je moja mama vanjo dala kurje tace. 😅 Ampak se je moje mnenje spremenilo ob zadnjem obisku Sarajeva, kjer sem se po dolgem času obogumila in poskusila kurjo juho in bila nad okusom presenečena. Sprejela izziv, da jo pripravim tudi doma. To zimo bomo vsi zdravi. 🙃

Sestavine za juho:

  • pol kg piščanca (kurja stegna, perutničke, obvezno s kožo)
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 stebelna zelena
  • 1,5l piščančje jušne osnove
  • sol, poper, lovorov list

 

Piščančje meso operemo in osušimo s kuhinjsko brisačo. Čebulo, korenček in zeleno narežemo. V kozici segrejemo olje in na njem med mešanjem prepražimo čebulo, da postekleni in zarumeni. Dodamo korenček, zeleno, začimbe in pražimo pet minut. Nato zelenjavni mešanici dodamo piščančje meso, premešamo in pražimo pet minut. Dolijemo piščančjo jušno osnovo, začinimo in počakamo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in kuhamo uro in pol. Iz juhe lahko po želji med kuhanjem pobiramo maščobo. Po uri in pol iz juhe poberemo kokošje meso in mu odstranimo kožo in kosti. Meso razrežemo ali z rokami razceframo na manjše kose in dodamo nazaj v juho. Poskusimo in po okusu še začinimo. Postrežemo s koščkom kruha. 

Dober tek in čim manj prehladov. 😘

 

 

sladke-petke.si