Iz objav ste verjetno že ugotovili, da je pri nama leča velikokrat na jedilniku. Tokrat sem pripravila veganske čufte, ki so tradicionalno pripravljeni iz kombinacije mletega mesa in riža. Jaz sem uporabila zeleno lečo, ki jo po želji nadomestimo z rjavo.
Lečini čufti so veganski, saj ne vsebujejo nobenih mesnih izdelkov. Namesto jajc sem za vezivo uporabila GEA BIO laneno moko. Za vse, ki tega niste vedeli, žlica lanene moke nadomesti eno jajce, zato jo uporabljamo pri peki peciva, kruha, palačink.
Lanena moka je naravni vir beljakovin in ima nežno oreščkast okus. Več o moki pa najdete TUKAJ.
Zraven čuftov sem pripravila paradižnikovo omako, sem pa prepričana, da bi bili odlični tudi v katerikoli drugi omaki, kot je smetanova, z gobicami ali z zelenjavo.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 200g rjave ali zelene leče
- 1 jušna kocka
- 2x lovorov list
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 50 riža
- 10g lanene moke
- sol, poper, muškatni orešček
- 2 žlicki nasekljanega svežega drobnjaka
- 60g mletih ovsenih kosmičev
Priprava:
Lečo dobro uro pred pripravo namočimo v mrzlo vodo. Speremo jo pod mrzlo vodo in stresemo v kozico, v katero dodamo jušno kocko, lovorove liste in vodo. Pristavimo na štedilnik in lečo skuhamo. Kuhano odcedimo.
Riž skuhamo al dente. Damo na stran. Čebulo in česen nasekljamo in ju na olivnem olju prepražimo. Počakamo, da se ohladita.
V posodo multipraktika dodamo laneno moko in 3 žlice vode ter pustimo “vzhajati” 2-3 minute. Dodamo kuhano in ohlajeno lečo, praženo čebulo in česen, začimbe in drobnjak (lahko tudi peteršilj). S pulzi zmešano, vendar ne v pire, ostati mora nekaj teksture.
Maso prestavimo v posodo, v katero dodamo riž in ovsene kosmiče. Okusimo in prilagodimo začimbe po potrebi, za dodaten okus bi lahko dodali tudi kvasne kosmiče. Dobro premešamo in maso po želji pred oblikovanjem postavimo v hladilnik za dobrih 20 minut. Iz mase oblikujemo kroglice.
Na štedilnik pristavimo ponev in dodamo olivno olje. Lečine kroglice popečemo iz vseh strani, do zlato rajve barve. Kroglice lahko spečemo tudi v pečici segreti na 200°C. Pečemo jih od 15 do 20 minut.
Sestavine za omako:
- 1 šalotka
- 3-4 stroke česna
- 2×400 paradižnikove omake
- sol, poper, origano, čilijevi kosmiči
Priprava:
V isto ponev, v kateri smo pekli kroglice na olivnem olju prepražimo nasekljano šalotko. Dodamo česen in na hitro popražimo, da česen zadiši in že je čas, da dodamo pelate. Začinimo s soljo, poprom, origanom in čilijevimi kosmiči. Kuhamo le toliko, da odvečna voda izpari. V omako vrnemo kroglice in postrežemo.