Čeprav počasi vstopamo v jesen, pripada prva septembrska objava osvežilni, skoraj poletni tortici. Tortica je noro okusna, nad okusi nisem bila samo jaz navdušena, ampak tudi vsi pokuševalci. 🙂
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Sestavljena je iz mehkega biskvita, kreme iz maskarpone sira, v sredini pa se je skrival disk iz limonine kreme. Da pa je tortica res popolna, je vrh prelit z malininim pirejem.
Limonina torta z malinami
Torta iz mehkega biskvita, kreme iz maskarpone sira, v sredini pa se je skrival disk iz limonine kreme.
Oprema
- pekač premera Ø18cm (za disk)
- pekač premera Ø20cm
Sestavine
Sestavine za limonino kremo
- 3 x jajca
- 160 g limoninega soka
- 120 g masla
- 150 g sladkorja
- 2 x lističa želatine
Sestavine za biskvit
- 2 x jajci
- 60 g sladkorja
- 1 x vanilin sladkor
- 40 g mleka
- 2 žlici olja
- lupinica limone
- 70 g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
Sestavine za kremo
- 2 x 250g maskarpone sira
- 2 x 126g sladke smetane
- 2 x 50g sladkorja
- 2 x 1 žlica kisle smetane
- 2 x 3 lističe želatine ((+ mleko))
Sestavine za preliv
- 250 g zamrznjenih malin
- 2 žlici sladkorja
- 2,5 x lističa želatine
- 1 žlička vanilijeve paste
Navodila
Priprava limonine kreme in diska
- Pred kuhanjem kreme, najprej ožamemo limone. Za količino soka boste potrebovali približno 3 do 4 limone. Limonin sok precedimo čez cedilo, da se znebimo morebitnih pešk in nitk.
- Jajca stepemo in jih prav tako spustimo čez cedilo, hladno maslo narežemo na manjše kose.
- Vse sestavine damo v kozico in pristavimo na štedilnik. Kuhamo na srednji temperaturi ter nenehno mešamo z metlico, da se maslo raztopi in sestavine združijo.
- Temperaturo nato zvišamo ter mešamo tako dolgo, da se krema začne gostiti in se pojavijo mehurčki. Takrat je krema pripravljena. Kremo prelijemo v posodo, da se nekoliko ohladi pred dodajanjem želatine. Kremo tudi pokrijemo s prozorno folijo, da preprečimo nastajanje skorje.
- Za pripravo limoninega diska potrebujemo 250g limonine kreme in 2 lističa želatine. Želatino namočimo v mrzlo vodo, jo ožamemo in primešamo topli (ne vroči kremi).
- Dno modela obložimo s plastično folijo ali peki papirjem, vanj vlijemo limonino kremo, pokrijemo in shranimo v hladilnik od 1 do 2 ur, da se strdi.
Priprava biskvita
- Pečico segrejemo na 170°C.
- Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Kremi primešamo mleko in olje.
- Z lopatico vmešamo presejano moko s pecilnim praškom. Maso prelijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač premera 20cm.
- Pečemo od 10 do 12 minut (odvisno od pečice). Ko je biskvit pečen, počakamo da se na mreži ohladi.
Priprava kreme in sestavljanje torte
- Kremo pripravimo dvakrat, saj je potrebno, da se prva plast strdi preden nanjo položimo disk in novo plast kreme.
- Lističe želatine namočimo. V posodo električnega mešalnika damo maskarpone, sladkor in kislo smetano. Sladko smetano delno stepemo. Lističe želatine ožamemo in jih z dvema žlicama mleka stopimo.
- Stopljeno želatino vmešano v maskarpone kremo. Na koncu primešamo še sladko smetano.
- Na tortni podstavek položimo biskvit in ga obdamo s tortnim obročem in acetatno folijo. Biskvit namočimo s toplim mlekom.
- Kremo prelijemo preko biskvita in shranimo v hladilnik za najmanj eno uro.
- Na kremo položimo limonin disk in na enak način, kot zgoraj navedeno, pripravimo kremo. Ko je krema pripravljena jo nabrizgamo ob robove, da preprečimo luknjice in preostanek razporedimo po disku. Torto ponovno shranimo v hladilnik, da se strdi.
Priprava preliva
- Lističe želatine namočimo. Maline in pasto segrejemo, nato vanje dodamo ožete lističe želatine.
- Prelijemo preko kreme in ponovno shranimo v hladilnik za par ur, da se preliv strdi. Še boljše čez noč.
- Pred serviranjem odstranimo obroč in okrasimo z malinami, stepeno sladko smetano in koščki limone.
Opombe
Preostalo limonino kremo shranimo v hladilnik in jo uporabimo v naslednjih 10 dnevih. Lahko ju tudi zamrznemo, do 3 mesecev. Za peko biskvita lahko uporabimo tudi 22cm, le da bo tako torta nekoliko nižja.