Limonina torta z malinami

Čeprav počasi vstopamo v jesen, pripada prva septembrska objava osvežilni, skoraj poletni tortici. Tortica je noro okusna, nad okusi nisem bila samo jaz navdušena, ampak tudi vsi pokuševalci. 🙂  Sestavljena je iz mehkega biskvita, kreme iz maskarpone sira, v sredini pa se je skrival disk iz limonine kreme. Da pa je tortica res popolna, je vrh prelit z malininim pirejem.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za limonino kremo:

  • 3 jajca
  • 160g limoninega soka
  • 120g masla
  • 150g sladkorja
  • 2 lističa želatine

Priprava:

Pred kuhanjem kreme, najprej ožamemo limone. Za količino soka boste potrebovali približno 3 do 4 limone. Limonin sok precedimo čez cedilo, da se znebimo morebitnih pešk in nitk. Jajca stepemo in jih prav tako spustimo čez cedilo, hladno maslo narežemo na manjše kose. Vse sestavine damo v kozico in pristavimo na štedilnik. Kuhamo na srednji temperaturi ter nenehno mešamo z metlico, da se maslo raztopi in sestavine združijo.

Temperaturo nato zvišamo ter mešamo tako dolgo, da se krema začne gostiti in se pojavijo mehurčki. Takrat je krema pripravljena. Kremo prelijemo v posodo, da se nekoliko ohladi pred dodajanjem želatine. Kremo tudi pokrijemo s prozorno folijo, da preprečimo nastajanje skorje.

Za pripravo limoninega diska potrebujemo 250g limonine kreme in 2 lističa želatine. Želatino namočimo v mrzlo vodo, jo ožamemo in primešamo topli (ne vroči kremi).

Dno tortnega modela premera 18cm (mora biti ožji kot model, v katerem bomo pekli torto) obložimo s plastično folijo ali peki papirjem, vanj vlijemo limonino kremo, pokrijemo in shranimo v hladilnik od 1 do 2 ur, da se strdi.

Preostalo limonino kremo shranimo v hladilnik in jo uporabimo v naslednjih 10 dnevih. Lahko ju tudi zamrznemo, do 3 mesecev.

Sestavine za biskvit:

  • 2 jajci
  • 60g sladkorja
  • 1x vanilin sladkor
  • 70g moke + 1/2 žličke pecilnega praška
  • 40g mleka
  • 2 žlici olja
  • lupinica ene limone

Priprava:

Pečico segrejemo na 170°C. Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Kremi primešamo mleko in olje. Z lopatico vmešamo presejano moko s pecilnim praškom. Maso prelijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač premera 20cm (lahko tudi 22cm, le da bo tako torta nekoliko nižja). Pečemo od 10 do 12 minut (odvisno od pečice). Ko je biskvit pečen, počakamo da se na mreži ohladi.

Na tortni podstavek položimo biskvit in ga obdamo s tortnim obročem in acetatno folijo. Biskvit namočimo s toplim mlekom. 

Sestavine za kremo:

  • 2x 250g maskarpone sira
  • 2x 125g sladke smetane
  • 2x 50g sladkorja
  • 2x 1 žlica kisle smetane
  • 2x 3 lističe želatine (+ mleko)

Priprava kreme:

V torti se skriva limonin disk, ki ga bo spodaj in zgoraj obdajala lahka maskarpone krema. Kremo pripravimo dvakrat, saj je potrebno, da se prva plast strdi preden nanjo položimo disk in novo plast kreme.

Lističe želatine namočimo. V posodo električnega mešalnika damo maskarpone, sladkor in kislo smetano. Sladko smetano delno stepemo. Lističe želatine ožamemo in jih z dvema žlicama mleka stopimo.

Stopljeno želatino vmešano v maskarpone kremo. Na koncu primešamo še sladko smetano in kremo prelijemo preko biskvita. Shranimo v hladilnik za dobro uro. Nato na kremo položimo limonin disk in na enak način, kot zgoraj navedeno, pripravimo kremo. Ko je krema pripravljena jo nabrizgamo ob robove, da preprečimo luknjice in preostanek razporedimo po disku. Torto ponovno shranimo v hladilnik, da se strdi.

Sestavine za preliv:

  • 250g zamrznjenih malin
  • 2 žlici sladkorja
  • 2,5 lističa želatine
  • 1 žlička vanilijeve paste

Priprava:

Lističe želatine namočimo. Maline in pasto segrejemo, nato vanje dodamo ožete lističe želatine. Prelijemo preko kreme in ponovno shranimo v hladilnik za par ur, da se preliv strdi. Še boljše čez noč.

Pred serviranjem odstranimo obroč in okrasimo z malinami, stepeno sladko smetano in koščki limone.

sladke-petke.si