Losos se v zadnjem letu kar velikokrat pojavi na mojem krožniku. Naj bo pečen na ponvi, v kremni omaki s testeninami ali v listnatem testu. Uporabimo ga lahko na tisoč in en način, venomer pa je nezamenljivega okusa. Jaz sem ga tokrat spekla v pečici s parmezanovo skorjico, ki lososa še nadgradi.
Sestavine:
- 500g file lososa
- 50g drobtin
- 50g parmezana
- peteršilj
- 2 stroka česna
- 50g masla
- sol poper
- olivno olje
Priprava:
Pečico segrejemo na 200°C. Pekač obložimo s peki papriejm ali z alu-folijo.
V posodi zmešamo drobtine, parmezan, peteršilj in česen. Dodamo stopljeno maslo in premešamo sestavine, dokler drobtine ne vpijejo masla. Očiščen file prestavimo na pekač. File premažemo z žlico olivnega olja in začinimo s soljo in poprom. Sol in poper lahko dodamo tudi parmezanovi masi. Parmezanovo maso razporedimo po lososu.
Losos pečemo v segreti pečici od 12-15 minut. Losos ne potrebuje veliko časa, notranjost mora ostati rožnata in sočna. Losos postrežemo z rezinami limone in skledo solate. Kot prilogo lahko tudi pire krompir ali pečeno zelenjavo.