Čez praznike smo jedli veliko “težke” in nasitne hrane, zato mora biti sladica za konec leta lahka in osvežilna. In tale cheesecake je prava izbira. Praznični cheesecake z okusom malin in vaše najljubše penine. Jaz sem tokrat izbrala penino Jeruzalem Ormoža.
Sestavine za piškotno dno:
- 200g ovsenih piškotov
- 100g masla
Cele piškote stresemo v multipraktik, dodamo maslo in vse skupaj zmeljemo. Pripravljeno je, ko se bodo piškoti spremenili v drobtine in maslo spojilo z njimi. Enostavno in hitro. Seveda lahko pripravite na klasičen način s stopljenim maslom in zdrobljenimi piškoti.
Dno tortnega modla premera 20cm premažemo s sončničnim oljem (ne z maslom), peki papir sem tokrat izpustila. Po dnu tortnega modela enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote in shranimo v hladilnik za dobro uro. Lahko uporabimo tudi večji pekač, cheesecake bo tako nižji, piškotno dno tanjše.
Sestavine za kremo:
- 200g zamrznjenih malin
- 2-3 žlice sladkorja
- 6 lističev želatine
- 200ml penine
- 500ml sladke smetane
- 400g maskarpone
- 120g sladkorja v prahu
Za pripravo malininega pireja potrebujemo zamrznjene maline in sladkor. Maline skupaj s parimi žlicami sladkorja segrejemo, da se sladkor stopi. Količino sladkorja prilagodite vašemu okusu in željam. Kuhamo dobrih deset minut, nato maline spustimo skozi cedilo, da dobimo gladki pire.
Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi dobrih deset minut. Nato lističe želatine in penino primešamo toplemu malininemu pireju. Damo na stran in se lotimo priprave kreme.
Sladko smetano stepemo do čvrstega. Z mešalnikom zmešamo maskarpone in sladkor v prahu. Ko se sestavini povežeta dodamo stepeno sladko smetano.
Maskarpone kremi primešamo malinin pire s šampanjcem. Kremo prelijemo preko piškotnega dna in shranimo v hladilnik za najmanj pet ur, še bolje čez noč. Pred postrežbo malinin cheesecake okrasimo z ostružki bele čokolade, zlatim prahom in svežimi malinami.
Lets celebrate. 🥂