Če se pa česa spomnim iz otroštva, so to cmoki. Nismo jih sicer pripravljali z marelicami, ampak s slivami. Meni so ljubši in okusnejši z marelicami, zato ko sem jih zagledala na tržnici, sem takoj vedela kaj bom pripravila iz njih.
Sestavine:
- 700g krompirja
- 100ml sladke smetane
- 250g moke
- 2 jajci
- ščepec soli
- sveže marelice in kocke sladkorja
- 60g masla
- 60g drobtin
- 2 žlici rjavega sladkorja
Krompir skuhamo, ga olupimo in pretlačimo. V še toplega vmešamo sladko smetano. Ko se ohladi mu dodamo jajca, moko in malo soli ter zamesimo testo. Pustimo, da testo počiva dobrih petnajst minut.
Na pomokani površini (testo bo zelo mehko, zato mora biti površina dobro pomokana) iz testa oblikujemo v večji svaljek, katerega razrežemo na približno enake kose.
Vsak kos testa z rokami sploščimo in vanj položimo polovico (lahko tudi celo) marelice skupaj s kocko sladkorja. Testo zavijemo. Na štedilnik pristavimo kozico z vodo in ščepcem soli. Cmoke kuhamo v vreli vodi deset minut.
V ponvici razpustimo maslo in na njem popražimo sladkor in drobtine. Marelične cmoke poberemo iz vode, odcedimo in povaljamo v drobtinah. Postrežemo še vroče.