Ocvirkovka s pehtranom

Ocvirkovko oziroma špehovko vsi poznamo, večina jo pripravi na pustni torek, sama jo na željo moža spečem tudi sredi vročega poletja. 🙂

Mož mi je nedavno omenil, da je njegova babica dajala v ocvirkovko pehtran, zato sem se tudi sama odločila, da poskusim kombinacijo ocvirkov s pehtranom. Letos je tudi prvo leto, da mi pehtran tako lepo uspeva na balkonu, zato ni bilo nobenega izgovora, da ga ne vtaknem v ocvirkovko.

Testo ocvirkovke je spominjalo na gerpo, slano pogačo, ki jo poznamo na Štajerskem, vendar je veliko bogatejše, saj je dodano maslo, jajce in kisla smetana.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 400g moke
  • 8g soli
  • 80ml mlačne vode
  • 80ml mlačnega mleka
  • 1 žlička kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlica kisle smetane
  • 40g masla sobne temperature

Priprava testa:

V posodo od mešalnika dodamo moko in sol. Sestavine premešamo. Če so vaši ocvirki slani, količino soli v testu po želji zmanjšajte.

V ločeni posodi zmešamo mleko, vodo, sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut. V posodo s suhimi sestavinami dodamo razžvrkljano jajce, kvasni nastavek in žlico kisle smetane. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti in ko se sestavine združijo, v posodo dodamo še na koščke narezano maslo sobne temperature.

Testo gnetemo pet minut, da postane mehko, gladko in rahlo lepljivo. Prestavimo ga v namaščeno skledo ter pokrijemo s plastično folijo. Na toplem mestu naj vzhaja približno eno uro, da se količina testa podvojiti. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostorov. V teh toplih dnevih se to zgodi kar hitro. 🙂

Sestavine za nadev:

  • 125g ocvirkov
  • šopek svežega pehtrana

Pehtran operemo, osušimo in nasekljamo. Ocvirke, če so pretirano veliki nasekljamo. Vzhajano testo prestavimo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo v pravokotnik, ki ne sme biti pretanek. Spodnji del testa naj bo v velikosti vašega pekača.

Po testu razdelimo ocvirke in potrosimo s svežim pehtranom. V kolikor ste ljubitelji ocvirkov, lahko količino poljubno povečate.

Testo zvijemo v rolado in preložimo v pekač, ki smo ga namastili in obložili s peki papirjem. Pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut.

Pečico segrejemo na 180°C. Ocvirkovko pred peko na rahlo premažemo z mlekom in jo pečemo 40 minut. Pečeno preložimo na rešetko in počakamo, da se nekoliko ohladi . 

sladke-petke.si