Ker sem rojena v okolici Ptuja, mi je pust v krvi. Verjetno je tudi to razlog, da je ena izmed ljubših sladic krof. Tisti nekoliko masten (ne preveč :)) krof s polno marelične marmelade. Čeprav mi je klasika všeč, vedno z veseljem preizkusim nove recepte.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Na listi sladic, ki jih želim ustvariti, so bili že nekaj časa ocvrti ameriški krofi, tisti z luknjico v sredini. Ocvrti ameriški krofi bodo prirasli k srcu predvsem tistim, ki ne marajo nadeva v krofih. Jaz imam enega takšnega doma. 🙂

Tople ocvrte krofe sem povaljala v mešanico sladkorja in cimeta, lahko jih pomočite v stopljeno belo ali temno čokolado in okrasite s kakšnimi mrvicami.

Priprave krofov vseeno ne bi štela med najbolj enostavne sladice, saj nam morajo pred peko lepo vzhajati, da postanejo mehki s puhasto sredico. Iz tega razloge je potrebno za pripravo testa izbrati pravo moko. Jaz uporabljam Mlinotest namensko moko za krofe.

Ameriški krofi

Čas priprave 30 minut
čas kuhanja 45 minut
čas vzhajanja 1 ura 30 minut
celotni čas priprave 2 ur 45 minut
Ocvrti in mastni ameriški krofi odeti v sladkor.

Sestavine

Sestavine za testo

  • 500 g Mlinotest moke za krofe
  • 80 g sladkorja
  • 1 x vanilijev sladkor (ali limonin)
  • 1 x paket suhega kvasa
  • 250 ml mleka
  • 2 x jajci
  • 60 g masla (sobne temperature)

Navodila 

Priprava testa

  • Mleko segrejemo in mu dodamo oba sladkorja (navaden in limonin/vanilijev) ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira.
  • Jajca razžvrkljamo.
  • V posodo električnega mešalnika dodamo moko in sol ter premešamo.
  • Vanjo vlijemo razžvrkljana jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes.
  • Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature.
  • Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut.  Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.
  • Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati dobro uro, da se količina testa podvoji.
  • Testo nežno udarimo, da iz njega iztisnemo zrak.
  • Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo na 1,2cm debelo. Najprej iz testa izrežemo ta velik krog in nato na sredini naredimo še manjšo luknjico.
  • Krofe polagamo na peki papir, ki smo ga narezali na manjše kvadratke in na rahlo pomokali. Tako bodo z lahkoto zdrsnili iz peki papirja v olje.
  • Krofe vzhajamo toliko časa (približno 45 minut), da se podvojijo.

Peka

  • Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter olja (jaz pečem v voku, saj je v njem olje dovolj visoko). Primerna temperatura za peko krofov je 150-160°C.
  • Na vsaki strani jih pečemo približno dve minuti, da dobijo prelepo zlato rjavo barvo. Pečene polagamo na papirnato brisačko.
  • Še tople povaljamo v mešanici sladkorja in cimeta.

Opombe

Modelčki: uporabila sem kar modelčke, ki jih imam za izrezovanje piškotov. Ta velik model je bil premera 5cm, manjši pa 2cm.
Pri peki priporočam uporabo termometra: IKEA TERMOMETER.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close