Ker sem rojena v okolici Ptuja, mi je pust v krvi. Verjetno je tudi to razlog, da je ena izmed ljubših sladic krof. Tisti nekoliko masten (ne preveč :)) krof s polno marelične marmelade. Čeprav mi je klasika všeč, vedno z veseljem preizkusim nove recepte.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Na listi sladic, ki jih želim ustvariti, so bili že nekaj časa ocvrti ameriški krofi, tisti z luknjico v sredini. Ocvrti ameriški krofi bodo prirasli k srcu predvsem tistim, ki ne marajo nadeva v krofih. Jaz imam enega takšnega doma. 🙂
Tople ocvrte krofe sem povaljala v mešanico sladkorja in cimeta, lahko jih pomočite v stopljeno belo ali temno čokolado in okrasite s kakšnimi mrvicami.
Priprave krofov vseeno ne bi štela med najbolj enostavne sladice, saj nam morajo pred peko lepo vzhajati, da postanejo mehki s puhasto sredico. Iz tega razloge je potrebno za pripravo testa izbrati pravo moko. Jaz uporabljam Mlinotest namensko moko za krofe.
Ameriški krofi
Sestavine
Sestavine za testo
- 500 g Mlinotest moke za krofe
- 80 g sladkorja
- 1 x vanilijev sladkor (ali limonin)
- 1 x paket suhega kvasa
- 250 ml mleka
- 2 x jajci
- 60 g masla (sobne temperature)
Navodila
Priprava testa
- Mleko segrejemo in mu dodamo oba sladkorja (navaden in limonin/vanilijev) ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira.
- Jajca razžvrkljamo.
- V posodo električnega mešalnika dodamo moko in sol ter premešamo.
- Vanjo vlijemo razžvrkljana jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes.
- Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature.
- Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.
- Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati dobro uro, da se količina testa podvoji.
- Testo nežno udarimo, da iz njega iztisnemo zrak.
- Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo na 1,2cm debelo. Najprej iz testa izrežemo ta velik krog in nato na sredini naredimo še manjšo luknjico.
- Krofe polagamo na peki papir, ki smo ga narezali na manjše kvadratke in na rahlo pomokali. Tako bodo z lahkoto zdrsnili iz peki papirja v olje.
- Krofe vzhajamo toliko časa (približno 45 minut), da se podvojijo.
Peka
- Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter olja (jaz pečem v voku, saj je v njem olje dovolj visoko). Primerna temperatura za peko krofov je 150-160°C.
- Na vsaki strani jih pečemo približno dve minuti, da dobijo prelepo zlato rjavo barvo. Pečene polagamo na papirnato brisačko.
- Še tople povaljamo v mešanici sladkorja in cimeta.