Recept za noro okusno paradižnikovo omako iz pečenih paradižnikov. Pripravimo jo lahko vnaprej, hranimo v hladilniku do enega tedna ali v zamrzovalniku do meseca in pol. Uporabimo pri pripravi pic, testenin, rižot ali v kombinaciji z mesom. Obljubim, da z vami podelim kakšen recept še ta teden.
Sestavine za pečene paradižnike:
- 2kg paradižnikov (lahko uporabimo kombinacijo navadnih in češnjevih paradižnikov)
- 5 strokov česna
- olivno olje
- sol, poper, mleti čili
- sveže začimbe: timijan in rožmarin
Pečico segrejemo na 210°C. Paradižnik operemo in narežemo na poljubne kose in ga naložimo v pekač. Dodamo olivno olje, stroke česna in začimbe. Dobro premešamo ter postavimo v pečico za 40 minut. Pečene paradižnike vzamemo iz pečice in damo na stran.
Sestavine za omako:
- 2 srednje veliki čebuli
- 3 stroke česna
- ščepec posušene bazilike, origana in dimljene paprike
- sol in poper
- 400ml zelenjavne jušne osnove
V kozici segrejemo par žlic olivnega olja, dodamo čebulo in pražimo par minut, da se čebula zmehča. Dodamo česen in pražimo dobro minuto. V kozico stresemo začimbe (sol, poper, baziliko, origano, papriko) in pečen paradižnik. Premešamo in v kozico vlijemo še zelenjavno jušno osnovo. Temperaturo zmanjšamo in kuhamo še dvajset minut, da se omaka zgosti. Omako lahko pustimo takšno kot je, rustikalno. Ali jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Prelijemo v posodo, steklenice in shranimo v hladilnik do enega tedna.