Orehova pita je sestavljena iz krhkega testa in bogatega nadeva iz orehov. Mene pita z orehovim nadevom z dodatkom ruma spominja na potico, je pa njena priprava veliko bolj enostavna. Definitivno pripravo pite priporočam ljubiteljem sladic iz oreščkov.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine za testo:
- 380g moke
- ščepec soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 120g sladkorja v prahu + 1x vanilin sladkor
- 200g hladnega masla
- 2 rumenjaka
- 100g kisle smetane
Priprava testa:
V posodo stresemo moko, pecilni prašek, sol in sladkorja. Dodamo na koščke narezano hladno maslo. Mešamo z rokami, da dobimo kaši podobno testo. V sredini naredimo jamico, v katero dodamo razžvrkljana rumenjaka in kislo smetano. Beljaka prihranimo za nadev. Z rokami zgnetemo testo, ga zavijemo v plastično folijo in shranimo v hladilnik za najmanj eno uro. V kolikor bo testo premehko se ne bo dalo valjati in se bo trgalo.
Pečico segrejemo na 180°C. Pravokotni pekač 24x24cm namastimo in obložimo s peki papirjem.
Testo razdelimo na dva dela. Prvi del testa med dvema peki papirjema zvaljamo v velikost pekača. Testo preložimo v namaščen pekač ter ga damo v segreto pečico za deset minut. V času peke pripravimo nadev in razvaljamo drug del testa.
Sestavine za nadev:
- 3 jajca
- 100g sladkorja
- 200g mletih orehov
- rum
Priprava nadeva:
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz petih beljakov (2 smo prihranili od testa) stepemo čvrst sneg. Dodamo mu rumenjake, sladkor in stepemo. Na koncu nadevu primešamo še mlete orehe in rum.
Testo premažemo z nadevom in pokrijemo z drugo polovico testa in pečemo 35-40 minut. Orehovo pito ohladimo in jo narežemo na rezine ter posujemo s sladkorjem v prahu.