Ko v stanovanju zadiši po pečenih orehovih ruladice se človeku zdi, da je v nebesih. Vsaj meni, saj obožujem orehove sladice. Pripravljene so iz sladkega kvašenega testa in so odličen dodatek naši prvi jutranji kavi, popoldanskem čaju, ali kar tako.

Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Mlinotest. Pri pripravi je uporabljena namenska moka za domače pecivo zaradi katere je pecivo vedno mehko in rahlo. Tale je ena izmed mojih ljubših mok in jo vedno najdete v moji shrambi. ❤️ Več o njihovih izdelkih si lahko preberete na njihovi SPLETNI STRANI. V vseh teh letih peke tort, peciv in ostalih sladic, predvsem pa peke kruha z drožmi, sem prišla do spoznanja, da kvalitetna moka res naredi razliko in od takrat mi nikoli ni žal dati kakšen evro več.

  Sestavine za testo:

  • 400g namenske moke za pecivo
  • ščepec soli
  • paket suhega kvasa (7g)
  • 200ml mleka
  • 50g sladkorja (lahko nadomestimo z medom)
  • 50g masla
  • 1 jajce

Postopek priprave:

Mleko segrejemo in mu dodamo sladkor ter kvas. Premešamo in počakamo par minut, da kvas naraste.

Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje testa, pri nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Dodamo razžvrkljano jajce. Pomembno je, da so vse sestavine sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mešanico kvasa in mleka. Nadaljujemo z mešanjem pri nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10 minut. 

Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo dobro uro, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.

Sestavine za nadev:

  • 250g mletih orehov
  • šilce ruma (opcijsko)
  • 100-120ml mleka ali sladke smetane
  • 1-2 žlici rjavega sladkorja

Postopek priprave nadeva:

V tem času ko testo vzhaja, se lotimo priprave nadeva. Nekaj mletih orehov si prihranimo za okrasitev potičk. Preostanek orehov, rum in sladkor prelijemo s segretim mlekom oz. sladko smetano. Poskusimo in po potrebi še dodamo sladkor. Sama sem ga prvič dodala premalo, kar sta moji sladki sestri takoj skritizirali.😂

Ko je nadev pripravljen in testo dovolj vzhajano se lotimo valjanja. Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino in ga razvaljamo v pravokotno obliko. Nadev enakomerno porazdelimo po testu.

Testo zvijemo v rulado in ga narežemo na manjše kose (dolge približno 3-4cm). Seveda velikost potičk prilagodite vašim željam.

Potičke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ko končamo jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da ponovno vzhajajo. V kolikor se vam mudi in nimate časa za ponovno vzhajanje jih lahko spečete tudi takoj.

Vzhajane potičke 2x premažemo z razžvrkljanim jajcem in potrosimo z mletimi orehi. Položimo jih v segreto pečicio na 200°C in pečemo dvajset minut. Pečene pokrijemo in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Postrežemo ob kavi ali čaju.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close