Nisem ljubiteljica mrzlih mesecev leta, imajo pa ti meseci dve pozitivni plati. To so jedi na žlico in jedi pripravljene v pečici. Točno takšna jed je osso buco v paradižnikovi omaki.

Pred časom sem na blogu že delila recept za pripravo osso buca, pri kateri nisem uporabila paradižnika in omaka je bila zreducirana z dodatkom balzamičnega kisa. Tokrat sem pripravila osso buco v paradžnikovi rustikalni omaki z veliko zelenjave.

Pri obeh je pomembno, da meso pečete na nizki temperaturi od dveh do treh ur. Večino dela bo tako naredila pečica, vi lahko v vmesnem času spijete kavico ali pogledate del vaše najljubše nadaljevanke.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 4 kosi telečjega bočnika
  • 1 žlica moke
  • sol, poper
  • 1 rjava čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 korenček
  • steblo zelene
  • 1 por
  • 1 koren peteršilja
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 dcl rdečega vina
  • 1 konzerva paradižnikovih pelatov
  • cca 0,5l zelenjavne jušne osnove
  • lovorov list, posušen origano in bazilika

Priprava osso buca:

Meso operemo in osušimo s papirnato brisačko ter ju začinimo s soljo in poprom. Povaljamo ga v moki in odvečno otresemo. V ponvi, v kateri bomo pekli osso buco, segrejemo olje. Bočnik na vročem olju popečemo iz obeh strani, da dobi lepo rjavo barvo (3-4 minute na vsaki strani). Meso položimo na krožnik in temperaturo zmanjšamo na srednje.

V ponev dodamo olivno olje ter vanjo stresemo nasekljano čebulo in česen. Pražimo eno minuto in v posodo stresemo narezan korenček, zeleno, koren peteršilja in por. Sotiramo dobrih pet minut nato zalijemo z vinom in kuhamo par minut. V posodo dodamo paradižnikov koncentrat, pelate, jušno osnovo ter začimbe. V posodo vrnemo bočnik ter pokrijemo in damo v segreto pečico na 160°C za dve uri in pol, če želimo da bo meso mehko in bo odstopilo od kosti.

Med peko po želji večkrat pokukamo v pekač in dodatno začinimo omako s s soljo. Ko je osso buco pečen lahko zelenjavo zmiksamo v gladko omako ali jo pustimo celo kot sem jo jaz. Postrežemo s prilogo po želji. K jedi se poda praktično vse. Od krompirja, polente, testenin, kruh… Sama sem to jed pripravljala pred Martinovim in sem zato uporabila mlince.