Iz maslene buče najraje pripravim kremno bučno juho. Tokrat sem svojo navado malce spremenila in jo spekla ter postregla kot prilogo k glavni mesni jedi. Bila je odlična, saj sem ji z mletim čilijem dodala karakter.
Sestavine:
- 1 maslena buča (maslenka)
- olivno olje
- začimbe: sol, poper, mleti čili, česen, mleti timijan
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač po želji obložimo s peki papirjem. Maslenko prerežemo in s pomočjo žlice odstranimo semena. Semena lahko posušimo in ko bo čas posadimo, vzgojimo svoje lastne maslenke. Bučo po dolžini zrežemo na četrtine in je ne olupimo.
Narezano bučo zložimo v pekač in premažemo z olivnim oljem. Potresemo s soljo, poprom, mletim čilijem in timijanom. Pečemo v ogreti pečici 40 do 45 minut. Pečena je takrat, ko bo mehka in dobi rahlo zlato rjavo barvo.
Lupina buče ni za užitna, zato pred postrežbo meso buče izdolbemo. Postrežemo kot prilogo ali glavno jed zraven solate.