Piščanec v kremni omaki s šparglji, grahom in bučkami

Testenine so life.❤️ Sem velika ljubiteljica testenin in verjetno ni tedna, ko se ne bi znašle na mojem krožniku. Iz ljubezni do njih in želje po izdelavi domačih testenin, sem pred časom kupila nastavek za pripravo testenin znamke KitchenAid (imam že njihovega robota). Tako sem se odločila da za pomladno kosilo testenine, ki bodo delale družbo kremni omaki s piščancem in zelenjavo, pripravim sama.

Za pripravo domačih testenin potrebujete:

  • 200g moke (tip 00, če se le da)
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak

Priprava:

Na 100g je 1 jajce, to je osnovni recept. Sama za bogatejše testo dodam kakšen rumenjak več. V kolikor se odločite narediti domače testenine, kupite domača jajca, ali na tržnici ali pri sosednjem kmetu. To me je od nekdaj učila mama, brez domačih jajc ni okusnih testenin. Priznam, da ima prav.

V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico, v katero ubijemo jajca in dodamo rumenjak. Z roko ali s kuhalnico zmešamo sestavine. Zmes prestavimo na rahlo pomokano površino in gnetemo dokler ne dobimo gladkega in sijočega testa. Zavijemo ga v plastično folijo in shranimo za najmanj pol ure v hladilnik.

Testo najprej razvaljamo in nato narežemo na široke rezance. Domače testenine so skuhane zelo hitro, potrebuje le par minut. Predlagam, da jih naredite več in jih posušite ter shranite v papirnate vrečke.

Pečen piščanec v kremni omaki v družbi bučke, graha in špargljev. Odlična in osvežilna kombinacija.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 400g mini filejev/piščančjih prsi
  • olivno olje
  • sol, poper, mleti česen
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 bučka
  • 6 špargljev
  • 100g graha
  • 200ml smetane za kuhanje
  • 100ml jušne osnove
  • origano in bazilika
  • parmezan
  • sok polovice limone

Priprava:

Piščančje prsi oz. fileje operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Začinimo jih s soljo in poprom ter po želji z mletim česnom. Na štedilnik pristavimo ponev, v katero dodamo žlico olivnega olja in na njem spečemo piščanca. Pečenega preložimo na krožnik in damo na stran.

V isto ponev, v kateri smo pekli piščanca dodamo olivno olje in košček masla. Prepražimo nasekljano čebulo in česen.

V ponev stresemo narezane bučke, grah in šparglje.  Začinimo z italijansko mešanico začimb ali origanom in baziliko ter s soljo in poprom. Kuhamo nekaj minut, nato vlijemo smetano in jušno osnovo. Lahko dodamo le smetano za kuhanje, omaka bo nekoliko gostejša. Dušimo nekaj minut, da se omaka nekoliko zreducira in je zelenjava kuhana.

V ponev stresemo še nariban parmezan in dodamo limonin sok. Premešamo in vrnemo na koščke narezanega piščanca.

Omako postrežemo s testeninami, rižem ali pečenim krompirjem.

sladke-petke.si