Letos nama je korona pokvarila načrte in tako žal konec leta ne bova obiskala Tajske. Iz tega razloga sem primorana azijsko hrano ustvarjati v moji kuhinji, še sreča, da je dostopnost azijskih sestavin na naših trgovskih policah čedalje bolj raznolika.
Na blogu so s pridihom azijske kulinarike dostopni sledeči recepti:
Za pripravo omake potrebujemo sojino, 0strigino ali ribjo omako in rižev kis, ki jih najdemo v vseh bolje založenih trgovinah. Zaradi nižjih cen priporočam nakup v specializiranih azijskih trgovinah (Svilna pot, Thai Asia Shop,…). Tekom tega tedna pripravim tudi kratko objavo glede osnovnih sestavin, ki jih potrebujemo za pripravo azijskih jedi v našem domu.
Največ časa nam pri pripravi pražene govedine vzame rezanje zelenjave. Priporočam, da si najdete pomoč, jaz sem si. 🙂
Sestavine:
- 1x čebula
- 3 stroki česna
- košček ingverja
- polovica glave zelja (če je glave zelja zelooo velika priporočam tretjino glave zelja)
- 1x korenček
- 1x koničasta rdeča paprika
- 3x mlada čebula
Omaka:
- 4 žlice sojine omake
- 2 žlici ostrigine ali ribje omake
- 2 žlici riževega kisa (opcijsko)
- 1 žlica sesamovega olja
- 1/2 čajne žličke sladkorja
Za postrežbo:
- limeta
- nasekljani arašidi
- nasekljan svež čili
Priprava:
Za omako v posodici zmešamo vse sestavine. Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše koščke. V vok ali ponev vlijemo žlico olivnega olja, na katerem prepražimo čebulo. Dodamo česen in ingver ter pražimo minuto do dve. V vok dodamo govedino in jo med kuhanjem, dokler ne porjavi, pražimo približno 5 minut. Ko goveje meso dobi barvo, dodamo polovico omake. Vse dobro premešamo, nato v posodo stresemo zelje, korenček, papriko in polovico mlade čebule. Med mešanjem kuhamo toliko časa, da se zelje zmehča. Poskusimo in po potrebi začinimo s soljo. Na koncu primešamo preostanek omake. Postrežemo z arašidi, svežimi čiliji, preostankom mlade čebule in rezinami limete.