Vroči poletni meseci prinesejo tudi obilico sveže zelenjave in sadja. Po zadnjem obisku Haloz, mi je mama zraven paradižnika in kumaric, dala še stročji fižol. Navadno najraje iz njega pripravim fižolov golaž po receptu moje mame. Tokrat pa je nastala juha iz stročjega fižola s tajskim pridihom. Priznam, da sem pred časom pri pripravi curryja uporabila kombinacijo paradižnikovih pelatov in kokosovega mleka, ki me je navdušila. Paradižniki naši juhi dodajo rahlo kisel okus, medtem ko bo kokosovo mleko poskrbelo, da bo juha kremasta.
Sestavine:
- 1 čebula
- olivno olje
- 1 žliča rdeče curry paste (kupite jo lahko v vseh bolje založenih trgovinah ali v azijskih trgovinah)
- 500g stročjega fižola (lahko uporabite polovico rumenega in polovico zelenega)
- 1 konzerva paradižnikovih pelatov
- 250ml zelenjavne jušne osnove
- 1 konzerva kokosovega mleka
- sol, poper
Čebulo olupimo in nasekljamo. Stročji fižol očistimo in narežemo na manjše kose. Na štedilnik pristavimo kozico, vanjo dodamo žlico olivnega olja, na katerem prepražimo čebulo. V naslednjem koraku dodamo žlico rdeče curry paste, premešamo ter pražimo minuto do dve. V kolikor doma nimamo rdeče curry paste, jo lahko za silo nadomestimo z eno žlico paradižnikovega koncentrata, dvema strtima strokoma česna in obvezno nekaj čilija (mlet, v kosmičih ali svež).
V kozico stresemo stročji fižol in premešamo. Prilijemo jušno osnovo in konzervo paradižnikovih pelatov, ki jih po želji pretlačimo z vilico. Sama sem uporabila že nasekljane. Začinimo s soljo in poprom. Povečamo temperaturo in počakamo, da juha zavre. Ko zavre zmanjšamo in kuhamo pokrito dobrih 40 minut, da se fižol skuha. Občasno premešamo. V posodo dodamo kokosovo mleko in kuhamo še deset minut. Po želji začinimo s soljo in poprom.