Kot otrok sem pri babici pogosto jedel proseno kašo s suhimi slivami. Kljub temu, da je sladka jed, smo jo imeli navadno za kosilo. S starostjo postajam(o) vse bolj nostalgični in osebno sem že nekaj časa želel te prosene kaše s suhimi slivami. Pri Klavdiji doma tega niso jedli na tak način, zato sem se moral pobrigati kar sam.
Sestavine za kašo:
- 750ml mleka
- 100g prosene kaše
- 10-15 suhih sliv (po možnosti izkoščičenih)
- 150ml sladke smetane
- 3 žlice sladkorja
- ščepec soli
- Po želji: cimet, med, maslo,…
Mleko v kozici zavremo in pri tem nenehno mešamo, da se ne zgodi kakšna nesreča. Ga malo osolimo in dodamo proseno kašo. To kuhamo na zmernem ognju približno 30min. Po približno 15-20min v proseno kašo dodamo še sladkor, sladko smetano in suhe slive. Sam sem jih nekaj dodal kasneje, za drugačno teksturo.
Po pol ure oz. ko je kaša kuhana odstavimo. V kolikor postane pregosta, se lahko razredči z malo dodatnega mleka. Sam imam rad, kot čokolino, da žlica sama stoji po konci.
Po želji lahko zabelimo še z malo masla, dosladkamo, dodamo ščepec cimeta, medu,… postrežemo v skledčkah, ali pa kar v skupni skledi, kot smo to jedli nekoč, da je potešitev nostalgije maksimalna.
Pa dober tek!