Za letošnjo martinovo pojedino sem prvič pripravljala račja bedra. Račja bedra sem na nizki temperaturi pekla več kot dve uri in najbolj mi je bilo všeč, da se je koža perfektno zapekla in bila hrustljava kot čips. Mož je bil nad njo tako navdušen, da sem mu odstopila še mojo. Prijazna žena. 🙂
Zraven sem postregla klasiko, in sicer dušeno rdeče zelje. Za sladico pa palačinko iz pečice z jabolki. Recept najdete TUKAJ.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine za dve osebi:
- 2 račji bedri
- sol, poper
- svež timijan
- 1 glava česna
- olivno olje
- 800-1000ml jušne osnove
- polovica rdečega zelja
- 1 rdeča čebula
- sol, poper, kumina, muškatni orešček
- 1 jušna kocka in voda
- limona/kis
Priprava:
Najprej se lotimo priprave račjih beder, saj jih bomo pekli počasi najmanj dve uri. Pečico segrejemo na 160°C.
Račja bedra očistimo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Začinimo jih s soljo in poprom. Na štedilnik pristavimo ponev in dodamo brizg olivnega olja. Račja bedra popečemo iz obeh strani. V pekač dodamo par vejic svežega timijana, dva lovorova lista in na polovico prerezan česen. Dodamo račja bedra in prilijemo jušno osnovo. Porinemo v pečico in pečemo dve uri in pol. Med peko večkrat pokukamo v pečico in zalijemo po potrebi.
Pečena račja bedra odstranimo iz pekača in jih položimo na rešetko, da pred postrežbo počivajo deset minut.
Priprava rdečega zelja:
Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na trakove. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo čebulo. Potem v ponev stresemo rdeče zelje in ga začinimo (sol, poper, kumina in muškatni orešček, zdrboljena jušna kocka). Zalijemo z jušno osnovo ali vodo in pokrito dušimo približno pol ure, da se zelje zmehča. Po potrebi dodatno zalijemo in v kolikor ste ljubitelji zelja z jabolkom, ga zadnjih petnajst minut naribamo v zelje.
Na krožnik dodamo dušeno rdeče zelje in pečeno račje bedro. Priporočam, da zraven dodate kakšen strok pečenega česna, ki je tako čudovito sladek. Če želite tradicionalno martinovo kosilo ne pozabite na mlince, ki jim dodamo par žlic omake, ki je ostala v pekaču od peke bederc.
p.s. v zelje dodajte nekaj za kislost, ali sok limone ali žlico kisa, da vaše zelje ne bo postalo vesoljsko modre barve kot je moje. 🙂