Ričet, enoločnica, ki se bo še kako prilegla v prihajajočih hladnih januarskih dnevih. Sama jo vedno pripravim (pre)več in jo shranim v zamrzovalnik. Za trenutke, ko mi ne zneslo pripraviti nekaj za pod zob ali za kakšen turobni sobotni dan, ki ga bom raje preživela pred TV-jem kot v kuhinji pred štedilnikom.

Vsaka slovenska gospodinja, ima verjetno svoj recept za ričet in prepričana sem, da vsaka trdi, da je njen najboljši. 🙂 Sama vanj ne dodam krompirja, s katerim se ga dodatno zgosti. Mislim, da to ni potrebno, saj ješprenj in čas kuhanja poskrbita, da bo ta lepo zgoščen. Od zelenjave sama dodam le fižol in korenček. Načeloma raje uporabim suh fižol, ki ga je nujno potrebno namočiti dan prej. Ješprenj le dobro sperem pod vodo oz. ga namočim dobro uro prej. Moja mama namoči tega tudi dan prej, ampak iskreno ne vidim razlike.

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 steblo zelene (poljubno)
  • 2 korenčka
  • 200g ješprenja
  • 200g rjavega fižola
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • lovorov list
  • sol in poper
  • nasekljana pest svežega peterišilja

Vedno na enak način začnem pripravo enolončnic. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Korenček in zeleno operemo in narežemo na manjše koščke. Na brizgu olivnega olja prepražimo čebulo. Ko porumeni dodamo nasekljana stroka česna. Ne pražimo predolgo, le minuto, saj ne želimo da česen dobi grenak okus. V lonec stresemo narezano zeleno in korenček ter pražimo par minut. Naslednji korak je dodajanje odcejenega in opranega fižola ter ričeta. Premešamo in zalijemo z vodo. Bodite pozorni, da bo v loncu dovolj vode (naj sega par centimetrov nad sestavinami). Po potrebi se lahko seveda dolije tudi kasneje. V lonec dodamo žlico paradižnikovega koncentrtata, vanj vržemo še par listov lovora, začinimo s soljo in poprom. Dobro premešamo in počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo in kuhamo še dobro uro oz. uro in pol.

V ričet dodamo klobaso in kuhamo še deset minut. Po želji lahko klobaso skuhate tudi posebej (še posebej, če se na kosilo prijavi kakšen vegeterijanec). Moj ričet s kuhanjem klobase v njem pridobi še kakšen dodaten odličen okus.

Pred postrežbo stresemo v kuhan ričet nasekljan peteršilj in postrežemo s kruhom. Za kruhke bo recept objavljen v petek. 🙂