Velika Planina? A ste jo že obiskali?
No, jaz sem jo dobra dva tedna nazaj s svojimi sodelavci. Odločili smo se, da organiziramo team-building, da se malce sproščeno podružimo. Namen je bil dober, vendar se veliko zaposlenih zaradi osebnih zadev ni udeležilo pohoda na Veliko Planino. Meni je bilo super, spet sem dihala svež zrak, pila sveže mleko, videla kravice, skoraj stopila v kakšen drek. Vse to ima svoje čare. 🙂 Na Veliki Planini sem kupila odlično domačo skuto in že na poti domov premlevala kaj bom spekla.

Sestavine:
- 100 g rozin ali brusnic
- rum
- 150 g maslenih piškotov
- 85 g masla
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- 500 g skute
- 250 ml kisle smetane
- sladkor v prahu
Brusnice namočite v rum. V kolikor imate rajši rozine lahko uporabite le-te. Nisem ljubiteljica rozin, zato vedno najdem kakšno nadomestno sestavino.
Dno ter robove tortnega modla (premer 23 cm) namastite ter obložite s peki papirjem. Maslo stopimo ter ga primešamo zdrobljenim piškotom. Mešanico enakomerno porazdelimo po dnu tortnega modla. S hrbtno stranjo navlažene žlice jo potlačite ob dno modla. Model s piškotno mešanico do uporabe shranitev v hladilnik.
Rumenjake ter beljake ločimo. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, da dobimo svetlo rumeno peno. Masi postopoma dodajamo skuto ter kislo smetano. Na koncu dodamo še brusnice oziroma rozine, katero smo namakali v rumu. Beljake stepemo v trd sneg ter jih primešamo skutni mešanici.
Nadev porazdelimo po piškotih ter pečemo približno 50 minut na 175 stopinjah. Ko je torta pečena jo vzamemo iz pečice in počakamo pol ure, da se ohladi v modlu. Snamemo obod ter pokrito shranimo v hladilnik. Tik pred serviranjem jo potresemo s sladkorjem v prahu.



Prihaja eden izmed najbolj barvitih letnih časov, zato svetujem, da obiščete Veliko Planino dokler vreme to še dopušča. Pozimi, ko bo mrzlo pa spečete skutino torto. 🙂

Lep sladek pozdrav, Klavdija