Martinovo velja za dan, ko se mošt spremeni v vino. 

Predvsem pa ga zaznamuje Martinova pojedine, pri kateri je najpogosteje na jedilniku pečena gos, mlinci in rdeče zelje. In zakaj prav “Martinova gos”? To je povezano z omenjeno legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med goske, da bi se izognil imenovanju za škofa. Gosi naj bi ga s svojim gaganjem izdale, zato na dan njegove smrti simbolično žrtvjujemo gos in jo pojemo. Tako pravi legenda. 😘 Pri nas doma Martinovo vedno praznujemo, in tudi sladica se najde na koncu.

Skutno-limonina pita, v samem testu se skriva vino, ki nas nekako najbolj spomni na Svetega Martina. 

Sestavine za testo:

  • 250g moke
  • 50g sladkorja
  • 75ml olivnega olja
  • 75ml belega vina
  • 1 žlička vanilijeve esence

 

Za pripravo testa, damo v posodo moko in sladkor z dobrim ščepcem morske soli. Na sredino naredimo jamico, nato pa dodamo olje, vino in vanilijevo esenco. S pomočjo vilice pomešamo tekoče sestavine s suhimi sestavinami. Z rokami testo dobro pregnetemo, da se sestavine povežejo v enotno zmes. Oblikujemo v kepo in zavijemo v prozorno folijo. Shranimo za dobre pol ure v hladilnik.

Na pomokani površini testo razvaljamo, v velikost pekača, katerega bomo uporabljali. Testo zelo pazljivo prenesemo (jaz si pomakam z valjarjem) v pekač. Testo je sedaj potrebno oblikovati, priporočam, da si pomagate s prsti.

Testo nežno pritisnemo ob obod pekača. Robove obrežemo, v kolikor ima vaš pekač valovito obrobo vam bo že pekač pomagal narediti lepo obrobo pite. Testo prepikamo z vilico, pokrijemo s prozorno folijo in damo za 1,5 ure v hladilnik. 

Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Testo prekrijemo s peki paprijem in nanj stresemo fižolčke za peko. Pečemo 25 minut. V tem času se lotimo priprave nadeva. 

Sestavine za nadev:

  • 5oog skute
  • 150ml limoninega soka
  • 150g sladkorja
  • 2 jajci
  • lupinica ene limone
  • sladkor v prahu.

 

V posodo damo skuto, jajca in sladkor. Dobro premešamo, šele nato dodamo limonin sok. Mešamo, da krema dobi lepo gladko teksturo. Vzamemo testo iz pečice, odstranimo peki papir in fižolčke ter prelijemo čez testo nadev. Pečemo 30 minut. Zadnjih pet minut peke po vrhu pite posujemo lupinico ene limone in dobro žličko sladkorja v prahu.

Pred postrežbo posujemo ponovno s sladkorjem v prahu in že se lahko sladkamo.

 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close