Pravi comfort food primeren za vikend ali za dan, ko si zaželimo hrane, ki nas bo spravila v boljšo voljo. Začinjen svinjski file ovit v rezine slanine in do popolnosti pečen, tako da ima v notranjosti rožnato barvo.
Kot priloga pražen krompir z velikoooo čebule. Vem, da moj recept za pražen krompir ni klasičen in po vseh pravilih za pripravo praženega krompirja, ampak je pražen krompir za ljubitelje čebule.
Sestavine za svinjski file:
- približno 500g svinjskega fileja
- sol, poper
- olivno olje
- 1 žlica dijonske gorčice
- 100g pancete
Priprava mesa:
Lotimo se priprave mesa. Preden damo meso pečt, se mora nujno segreti na sobno temperaturo, zato ga ne pozabimo vzeti pravočasno iz hladilnika. Svinjski file operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Premažemo ga z žlico olivnega olja in začinimo ga s soljo in poprom.
Na štedilnik pristavimo dovolj veliko ponev in počakamo, da se segreje. Meso popečemo iz vseh strani. Tale korak lahko po želji izpustimo, ampak nam ta majhen trik pomaga pri karamelizaciji mesa, s katerim naše meso dobi dodaten okus.
Pečico segrejemo na 200°C. Svinjski file premažemo z dijonsko gorčico (uporabimo lahko tudi navadno) in ga ovijemo z rezinami pancete. Položimo ga v rahlo naoljen pekač in kuhinjski termometer potisnemo v najdebelejši del mesa.
Potisnemo v pečico in pečemo 25-30 minut oz. dokler termometer ne doseže želene temperature (za svinjski file priporočam med 65-70°C).
Pečen file odstranimo iz pečice, preložimo na desko in pustimo, da pred rezanjem počiva 10 minut. Pred serviranjem narežemo na nekoliko debelejše rezine.
Sestavine za krompir:
- 500g krompirja
- 1 večja čebula
- 1 por
- olivno olje
- sol, poper
Priprava krompirja:
Neolupljen krompir operemo, damo v kozico in ga zalijemo z mrzlo vodo. Solimo in kuhamo približno 20 minut. Kuhan krompir odstavimo in odlijemo vodo. Počakamo, da se ohladi. V kozico vlijemo olivno olje in dodamo na rezine narezano čebulo ter por. Pražimo toliko časa, da se čebuli razpustita in nekoliko spremenita barvo. Nato dodamo na rezine narezan krompir, premešamo in pražimo na zmerni temperaturi. Proti koncu praženja temperaturo povečamo. Krompir začinimo s soljo in poprom.
Postrežemo s svinjskim filejem in skledo zelene solate.