Mnoga potepanja po Italiji so me naučila, da je okusne testenine mogoče pripraviti le z nekaj kvalitetnimi sestavinami. Tukaj sta ključna elementa česen, limona in škrobnata voda, v kateri so se kuhale testenine.
Sestavine:
- 400g brokolija in cvetače
- 300g polnozrnatih ali navadnih testenin
- 1 čebula
- 3 stroke česna
- sol, poper, olivno olje
- sok polovice limone
- po želji: mlet čili
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Na pekač obložen s peki papirjem položimo očiščene cvetove cvetače in brokolija. Začinimo s soljo in poprom ter poškropimo z olivnim oljem. Pečemo dvajset minut, po desetih minutah jih premešamo. V kolikor ste ljubitelji bolj hrustljave zelenjave, bo 15 minut peke dovolj. Vse pa je na koncu odvisno od kakovosti pečice, nekatere že po desetih minutah naredijo čudeže. Moja na žalost ne spada med te. 🙂
Testenine skuhamo po navodilih z embalaže.
Čebulo in česen očistimo in nasekljamo na drobno. V kozico damo brizg olivnega olja in prepražimo čebulo in česen. Kozico odstavimo iz štedilnika, vanjo dodamo pečeno zelenjavo, odcejene testenine, sok polovice limone (v kolikor vaša limona ni najbolj sočna, uporabite sok cele limone) in dober lonček vode, v kateri so se kuhale testenine. Začinimo s soljo in poprom. Vse dobro premešamo in pred postrežbo po želji dodamo nariban parmezan.