Tiramisu je ena izmed mojih ljuših sladic in tale je res BOŽANSKI. Pokuševalcev je bilo kar nekaj in vsi so bili navdušeni. 🙂 Najboljši tiramisu sem do sedaj jedla v Rimu, v POMPI, ki se nahaja par korakov od znanih in obleganih Španskih stopnic. In tja se definitivno še vrnem.
Mislim, da se vsi pravi ljubitelji tiramisuja strinjamo, da smetana ne paše v tiramisu, ampak preden sem tiramisu potresla s kakavom, sem na jajčno kremo nabrizgala stepeno sladko smetano. Gre za lepotičanje naše sladice pred fotografiranjem, tako da sladko smetano po želji izpustite.
V jajčni kremi najdete Amaretto liker, ki ga lahko nadomestite z rumom ali pa v celoti izpustimo. Vem, da je liker v naših trgovinah težje dobavljiv, zato si ga obvezno dodajte na nakupovalni listek, ko obiščete našo zahodno sosedo.
Sestavine:
- 200-250g piškotov
- 300ml kave
- 500g maskarpone sira
- 120g sladkorja v prahu
- 4 jajca
- 3 žlice likerja Amaretto
- za posip:kakav
- opcijsko: 200g sladke smetane
Priprava:
Najprej pripravimo kavo. Jaz pri pripravi uporabljam instant kavo ali jo pripravim v kafetjeri. Ko je kava kuhana, počakamo da se nekoliko ohladi. Nikoli kave ne sladkam, saj želim da je grenka.
Beljake ločimo od rumenjakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. V ločeni posodi stepamo rumenjake s sladkorjem, da zmes postane bledo rumena in gladka. Nato začnemo z dodajanjem mascarpone sira. Mešajmo, dokler se sestavine popolnoma ne povežejo. V rumenjakovo kremo po želji dodamo 3 žlice likerja.
Z lopatko vmešamo beljake. Pri vmešavanju poskušamo ohraniti čim več zračnosti, ki jo beljaki dodajo kremi.
Piškote enega za drugim rahlo pomočimo v mešanico kave in jih položimo v steklen ali keramični pekač. Jajčno kremo namažemo na piškote in ponovimo še z eno plastjo piškotov in kreme. Tiramisu damo v hladilnik za najmanj tri ure. Pred postrežbo ga posujemo s kakavom.