Kar nekaj časa je minilo od zadnje objave, v kateri sem z vami delila recept za torto. Praznik zaljubljenih, Valentinovo je kot nalašč za pripravo torte, in kot se za ta praznik spodobi, so v ospredju jagode.
Odločila sem se za torto pod imenom “naked cake” oz. prevedeno, naga torta. Zakaj naga? Ker ni v celoti premazana s kremo in je biskvit še vedno viden.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Torta je sestavljena iz puhastega biskvita ter kreme iz maskarpone sira in linolade. Med biskvitom in kremo se skriva nadev iz zamrznjenih jagod. Lahko uporabite sveže jagode, ampak ker ni sezona jagod, se mi zdi, da dajo zamrznjene jagode boljši okus.
Torta kokos jagoda
Osvežilna torta z okusom jagod in kokosa.
Oprema
- 1 pekač premera Ø20cm s snemljivim obodom
Sestavine
Sestavine za biskvit
- 4 x jajca
- 150 g sladkorja
- 80 g rastlinskega olja
- 80 g mleka (sobne temperature)
- 200 g moke
- 1 x pecilni prašek
Sestavine za nadev
- 300 g zamrznjenih jagod
- 1-2 žlici sladkorja
Sestavine za kremo
- 500 g maskarpone sira
- 180 g Linolade kokos
- 100 g sladke smetane
Navodila
Priprava biskvita
- Pečico segrejemo na 170° C.
- Model premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem.
- Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo.
- Jajca in sladkor z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji in postane puhasta.
- V jajčno zmes počasi prilivamo mešanico olja in mleka.
- Z lopatico vmešamo moko, seveda lahko to naredimo tudi z mešalnikom, ampak biskvit ne bo tako puhast.
- Maso prelijemo v namaščen pekač in pečemo 40-45 minut.
- Pečen biskvit pustimo v pekaču par minut, nato ga odstranimo in položimo na rešetko, da se ohladi.
- Ko je popolnoma ohlajen, biskvit vodoravno prerežemo trikrat.
Priprava nadeva
- V kozico stresemo jagode in sladkor.
- Pristavimo na štedilnik in na zmerni temperaturi kuhamo dobrih 10 minut. Toliko, da se jagode razpustijo in nastane tekoč jagodni nadev.
Priprava kreme
- Sladko smetano stepemo.
- V posodo mešalnika damo maskarpone sir in Linolado. Zmešamo, da se sestavini spojita.
- Z lopatico vmešamo stepeno sladko smetano.
Sestavljanje torte
- Na tortni podstavek položimo prvi biskvit in ga obdamo s tortnim obročem.
- Biskvit najprej namočimo s toplim mlekom, nato preko biskvita namažemo kremo in nanjo dodamo par žlic jagodnega nadeva.
- Nadev razporedimo po sredini kreme in ne do roba.
- Položimo biskvit, ga ponovno namočimo in vajo ponovimo dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s kremo.
- Torto shranimo v hladilnik za par ur, še bolje čez noč.
- Pred postrežbo torto za dobrih deset minut postavimo na sobno temperaturo in počasi odstranimo tortni obroč.
- Okrasimo s svežimi jagodami.
Opombe
S sladkorjem v nadevu ne pretiravamo, saj bo krema zaradi Linolade precej sladka.